Patent ali model?

Avtor: Dušan Borštar | Objava: 09.07.2009



V podjetju vseskozi izpopolnjujemo svoje izdelke. Pogosto ne gre za velike izboljšave, ki bi jim lahko rekli izumi, prej za spremembe določenih delov, ki prinašajo poenostavitev in pocenitev izdelave. Ali v takih primerih zadostuje zaščita z modelom, ki po naših informacijah pomeni neke vrste patent za manjše izboljšave?
 
Patenta in modela v nobenem primeru ne gre enačiti, ker sta to popolnoma različni pravni kategoriji varstva intelektualne lastnine. Z modelom se varuje izključno nova in originalna zunanja oblika izdelka, ki izdelku zagotavlja atraktivnost in razlikovanje od izdelkov drugih proizvajalcev. Iz varstva z modelom so v vsakem primeru izvzete vse značilnosti tehnične narave, na primer tiste, ki zagotavljajo tehnično funkcionalnost izdelka, ki omogočajo sodelovanje enega dela z drugim delom naprave in podobno, ali pa na primer tiste, ki so med regularno uporabo izdelka uporabniku nevidne. Skratka, model ali dizajn ščiti proti kopiranju ali posnemanju izključno zunanji videz izdelka.
 
Za zaščito tehničnih značilnosti izdelka pride v poštev izključno patent. Prepričanje, da patente podeljujejo samo za velike in pomembne izume, je zmotno. Pogosto je že z dovolj originalno in nekonvencionalno izpopolnitvijo določenega detajla možno učinkovito odpraviti katerega od problemov pri obstoječi napravi ali njenem delu, ali pa celo pri sami tehnologiji izdelave. Patent potem preprečuje konkurentom, da bi te »patentirane« izboljšave uporabili na svojih proizvodih, s tem pa lastniku zagotavlja določeno konkurenčno prednost na trgu.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *