Podjetnik leta 2011

Avtor: besedilo: Martina Budal, fotografije: Robert Ribič in Žiga Okorn | Objava: 09.11.2011

Reportaža z razglasitve 21. podjetnika leta.


Podjetnik leta 2011 je Boštjan Šifrar, lastnik in direktor podjetja SIBO G. iz Škofje Loke.

Revija Podjetnik in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije sta 19. oktobra podelili že 21. priznanje podjetnik leta. Podjetnik leta 2011 je postal Boštjan Šifrar, lastnik in direktor podjetja SIBO G. iz Škofje Loke.  

Družinsko podjetje je Šifrar pred 18 leti prevzel od očeta, ki je v obrtniški delavnici izdeloval plastične zaporke za kozmetično industrijo. Kmalu je začel iskati nove kupce in nove trge ter v Škofji Loki ustvaril mednarodno priznano podjetje, ki izvaža svoje izdelke v 41 držav sveta. V letih 2007 in 2008 so v podjetju vzpostavili še tako imenovano čisto sobo, v kateri proizvajajo izdelke za farmacijo, ki je eden najzahtevnejših kupcev. Iz delavnice, ki je zaposlovala 10 ljudi, je Šifrar ustvaril mednarodno konkurenčno podjetje z 200 zaposlenimi.

Utemeljitev izbora
 
Boštjan Šifrar prejme priznanje Podjetnik leta 2011 za uspešno uresničevanje premišljene strategije, s katero je iz obrtniške delavnice ustvaril globalno podjetje. Imel je pogum in vizijo, da je iz na videz neglamuroznega posla ulivanja plastičnih pokrovčkov, tub in posodic razvil podjetje, ki svoje izdelke izvaža v 41 držav sveta in dobavlja izdelke iz plastične mase med drugim tudi za farmacijo, ki je eden najzahtevnejših kupcev. Tako že vrsto let dokazuje, da lahko tudi proizvodno podjetje uspešno konkurira na globalni ravni.
 
Vedno znova je treba nagraditi pozitivne zgodbe 

Goste je pozdravil predsednik OZS Štefan Pavlinjek.
Goste je pozdravil predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Štefan Pavlinjek, ki je med drugim dejal:»

V času, ko je pozornost slovenske javnosti preusmerjena predvsem v politično dogajanje, predvolilna soočenja in debate o tem, kdo je sposoben popeljati Slovenijo na pot uspešne in prodorne države, je izbor Podjetnika leta kot naročen dogodek, ki mora naši politični sceni pokazati, kaj je pomembno in kaj bi lahko rešilo našo državo. Vsa mala in srednja podjetja, ki so v teh kriznih letih obstala, predstavljajo zdravo jedro, na katerem se lahko gradi v prihodnosti. Podjetniki s svojo lastno idejo in zaupanjem vase spletajo zgodbo o uspehu, ustvarjajo nova delovna mesta in dajejo zagon celotnemu gospodarstvu in družbi. Od njih se lahko slovenski politiki marsikaj naučijo!  

Pri izboru Podjetnika leta že od leta 1991 iščemo in izpostavljamo tiste najboljše, ki s svojimi izdelki, storitvami ali poslovnim modelom ustvarjajo trende v domačem okolju in izven meja, ki imajo močne blagovne znamke in za katere ocenjujemo, da bodo v prihodnosti še rasli. Pomembno je videti in vedeti, da se tudi v Sloveniji rojevajo uspešne podjetniške zgodbe, ki pa se na žalost vedno znova srečajo z obremenitvami in ovirami pri poslovanju. Zato so tovrstna podeljevanja nagrad uspešnim podjetnikom še toliko bolj pomembna. Vedno znova je namreč potrebno iskati in nagrajevati pozitivne zgodbe, ljudi z vizijo, z dobrimi idejami in kreativnostjo.«
 
Inovativnosti in poguma ni moč zapovedati ali izsiliti

Vloga slavnostnega govorca je pripadla predsedniku državnega sveta mag. Blažu Kavčiču.
Vloga slavnostnega govorca je pripadla predsedniku državnega sveta mag. Blažu Kavčiču. Poudaril je pomembno vlogo podjetništva, ki ga državni svet podpira pri upravičenih zahtevah, ki jih podjetniki in obrtniki postavljajo vladi. V govoru je med drugim dejal:
 
»Skupni cilj mladih, starih in tistih vmes bi moral biti ustvarjanje pogojev za človeka vredno in motivirajoče družbeno okolje. Da bi to dosegli, bi moral vsak dobro opraviti svoj posel in dobiti za to pošteno plačilo. Politika z ustvarjanjem ugodnega, stabilnega, spodbudnega okolja za razcvet podjetnosti, gospodarski subjekti pa s kakovostjo, inovativnostjo, nadpovprečnostjo in odličnostjo, ki prinaša dobiček, varnost zaposlenih in nova delovna mesta.
 
Nič na tem svetu ne more nadomestiti ustvarjalne vloge podjetništva, inovativnosti in poguma ni moč zapovedati ali izsiliti. A inovativnost in pogum lahko živita v družbi medsebojnega zaupanja. Slovenska obrtniška in podjetniška elita predstavlja najtrdnejši steber našega gospodarstva, zato je treba vselej pozorno prisluhniti vašim zahtevam. Obrtniki in podjetniki v težkem gospodarskem trenutku ustvarjate novo vrednost, ustvarjate nova delovna mesta in se trudite za gospodarski zagon države, ki je opešala pod bremenom finančnih malverzacij in pohlepa nekaterih plenilsko usmerjenih vplivnih skupin.
 
Finančna kriza je v Sloveniji pokazala še na eno veliko šibkost – na slabo poslovanje podjetij v državni lasti.

Mnogim menedžerjem podjetij v državni lasti manjka poslovna žilica in predvsem želja po dokazovanju na trgu. Vsega tega ne manjka vam, spoštovani nominiranci, zato vam celotno podjetniško okolje letos izreka javno priznanje. Prepričan sem, da je vaša podjetniška pot najboljša spodbuda mladim podjetnikom in vsem tistim, ki imajo idejo, za katero čutijo, da jo lahko uresničijo in se z njo potrdijo na tržišču.
 
Spoštovani, svečana podelitev je lepa priložnost, da delim iskreno veselje s tistimi, ki so se v slovenskem podjetniško-obrtniškem okolju, med stanovskimi kolegi in kot ustvarjalni posamezniki izkazali s svojo vsestransko odličnostjo. Letošnja prireditev je ponovno dokaz, da med vami, podjetniki, obstaja čvrsto jedro, ki je sposobno ustvarjati vrhunsko kvaliteto izdelkov in storitev. To je odraz slovenske pameti, zavzetosti, inovativnosti in poguma.
 
Iskreno čestitam vsem uspešnim podjetnikom, vsem nominiranim kandidatom in seveda dobitniku priznanja Podjetnik leta.«

 
Za podjetnika leta sta bila poleg Boštjana Šifrarja nominirana še Marjan Kolar (desno) in Marjan Batagelj (na sredini).
Nominiranci so pred razglasitvijo podjetnika leta prejeli priznanje Podjetniški vzor, ki jih je vsem trem podelil podpredsednik OZS in predsednik upravnega odbora OZS Štefan Grosar (skrajno desno).
Podjetnika leta 2011 je razglasil predsednik OZS Štefan Pavlinjek. Na odru se mu je pridružila Marjeta Furlan, ki je z možem Marinom nagrado prejela v preteklem letu.
Skozi prireditev je goste popeljala voditeljica Ana Marija Mitič...
... ob glasbeni spremljavi Petre Polak s skupino.
Prireditev obiščejo številni nekdanji podjetniki leta. Drago in Jadranka Lemut sta naslov osvojila leta 1998.
Zaenkrat edina ženska, ki je 2007 samostojno dobila nagrado podjetnik leta Nataša Ratej (levo), se je zapletla v pogovor z Marjeto Furlan, ki je z možem osvojila naslov leta 2010.
Prireditve se je, tako kakor vsako leto, udeležil prvi podjetnik leta Edvard Golob.
Na pogostitvi se je sproščenemu vzdušju prepustil tudi Filip Remškar, podjetnik leta 2011 in...
... Uroš Merc, podjetnik leta 2009.
Podeltive se je udeležil tudi generalni sekretar OZS Dušan Krajnik, ob njem Marija Čop, ki je s svojo ekipo poskrbela za pogostitev.
Kdo bo podjetnik leta je zanimalo tudi ustanovitelja revije Podjetnik Jožeta Vilfana s soprogo.
Akademski pokrovitelj Poslovna šola Bled je podjetniku leta 2011 podarila izobraževanje Vodenje poslovnih procesov.
 
Komisija za izbor podjetnika leta 2011

- dr. Bogomir Kovač, Ekonomska fakulteta v Ljubljani,
- dr. Jaka Vadnjal, GEA College – Fakulteta za podjetništvo
- Štefan Pavlinjek, predsednik OZS
- Rudi Bric, podjetnik leta 1993
- Filip Remškar, podjetnik leta 2001
- Igor Akrapovič, podjetnik leta 2004
- dr. Aleš Štrancar, podjetnik leta 2005
- dr. Jure Knez in Andrej Orožen, podjetnika leta 2008
- dr. Uroš Merc, podjetnik leta 2009
- Marjeta in Marino Furlan, podjetnika leta 2010
- Primož Kaučič, revija Podjetnik
- Martina Budal, odgovorna urednica revije Podjetnik 

Pri preverjanju kandidatov za podjetnika leta nam je z bonitetnimi ocenami, ki sicer niso glavno merilo pri izboru, prijazno pomagala bonitetna hiša Coface Slovenija.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *