Podjetniki leta 1993: Rudi Bric, Andrej Kuščer, Tomaž Scharra in Zoran Zagorc

Avtor: Jože Vilfan | Objava: 10.04.1993

Naše letošnje priznanje pripada štirim podjetnikom iz HERMES Softlaba, ki jim je domač ves svet.Doseženo

Naj na kratko povemo nekaj značilnosti podjetja HERMES Softlab:

- Zrasli so iz družbenega podjetja HERMES, v katerem je delovalo zastopstvo firme Hewlett-Packard. Ob razumevanju vodstva zastopstva ter HERMESa so poleg rednega dela izdelali tudi nekaj zanimivih programov, ki so jim utrli pot v razvojne oddelke firme Hewlett-Packard. Od skromnih začetkov, ko so opravljali le kodiranje, se je sodelovanje razvilo do te mere, da so pred kratkim prevzeli v celotno vzdrževanje tri velike programske podsisteme za operacijski sistem HP-UX. Kjerkoli v svetu se v katerem od teh sistemov pojavi resnejši problem, ga rešujejo v Ljubljani.

Tako so postali prvo zunanje podjetje, ki opravlja tako pomemembno funkcijo za Hewlett-Packard. In kdor ve, koliko ta firma da na kvaliteto svojih produktov, lahko tudi posredno oceni kvaliteto dela v HERMES SoftLabu.

- Poleg razvojnega dela so do zdaj prodali svoje izdelke v več kot 20 držav na Zahodu; nekaj tudi v zelo velika podjetja. Njihovi izdelki so tako imenovani »nišni« izdelki. Z njimi pokrivajo funkcionalnosti, ki jih standardni programski izdelki ne dajejo.

- Veliko izkušenj z najmodernejšo tehnologijo uspešno prenašajo v Slovenijo. Trenutno največji softwarski projekt v Sloveniji, to je modernizacija plačilnega prometa, izvajajo po njihovi idejni rešitvi. Projekt je vzbudil zelo veliko zanimanje v strokovni javnosti doma in v tujini. Trenutno sodelujejo v podobnem natečaju za moskovski medbančni klirinški sistem.

- V mesecu februarju bo v »živo« stekla popolnoma na novo zastavljena aplikacija za poslovanje za bančnimi okenci in interno bančno poslovanje, ki so jo izdelali skupaj s podjetjem SALT. Čeprav so z njo imeli precej težav, so vztrajali in uspeli z njim lastno trmo izdelati programsko opremo, za katero upajo, da bo v bančnem svetu veliko zanimanje. Dogovorjeni so že obiski bančnikov iz Litve, Albanije in Rusije.

- Skupaj s prodornim podjetjem MIGA iz Ljubljane sodelujejo pri izredno zanimivih projektih za HIT iz Nove Gorice, kjer izdelujejo eno prvih multimedijskih aplikacij pri nas.

- Pri vseh takih nalogah delujejo projektno (Tom Peters projektni način dela označuje kot danes edini pravi način delovanja podjetja) in na posameznih projektih povezujejo tudi do 100 notranjih in zunanjih sodelavcev. Pri tem delu prihaja do takšne integracije, da marsikdaj ljudje več ne vedo, kdo je v nekem podjetju »notranji« in kdo »zunanji«.

- Ob vsem tem še ta podatek: v enem letu je podjetje naraslo od štirih zaposlenih (se pravi lastnikov) na 24 ljudi. HERMES Softlab torej tudi po tem merilu spada med gazele, med podjetja, ki imajo pred seboj strm vzpon, za državo pa pomenijo krepitev mednarodnega gospodarskega položaja.

- Na več načinov dokazujejo, da se zavedajo, da je njihovo osnovno »sredstvo« človek. Ta zavest se kaže v skrbi za urejene delovne prostore, primernih dohodkih, štipendiranju najboljših študentov in sponzoriranju računalniških tekmovanj.

- Podjetnike iz HERMES Softlaba vodi prepričanje, da imamo Slovenci veliko ustvarjalnih ljudi, da pa ne smemo dovoliti, da bi ti prodajali svojo pamet individualno, ker tako tujci pobirajo smetano. Izdelavo programske opreme, ki jo svet vedno bolj potrebuje, moramo organizirati in narediti iz tega pravo industrijo.

- In še predlog HERMES Softlaba: bodimo velikopotezni. Sprostimo uvoz računalniške opreme (odpravimo carine). Zaradi tega bi po novosti drugi prihajali k nam in ne bi mi hodili drugam; takšno zanimanje pa bi sprožilo še druge ugodne tokove najprej na tem in nato tudi na drugih področjih.

Preberite si še:

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *