Pogodbena odškodninska odgovornost

Avtor: Boštjan J. Turk | Objava: 12.10.2009

Kako se lahko zavarujemo, če poslovni partner ne izpolni svoje obveznosti po pogodbi, jo prekrši in nam povzroči škodo?



Vsi, ki smo tako ali drugače povezani s poslovnim svetom, vemo, kako lepo je sodelovati s poslovnimi partnerji, na katere se lahko zaneseš. Za take velja, da jih samo pokličeš, se dobiš na kavi in dogovoriš, da bo posel stekel. Naslednji dan jim po e-pošti pošlješ ponudbo, na katero kaj kmalu odgovorijo, in posel steče. Včasih celo brez pisne pogodbe, saj zadošča že dana beseda. Moč preprostosti in zanesljivosti. Neprecenljivo!
 
Ker pa vemo, da je takih spontanih poslov žal vedno manj, se vedno pogosteje zatečemo k podpisovanju pisnih pogodb, ki naj bi utrdile, razčlenile in konkretizirale naše ustne dogovore. Kar je povsem razumljivo, saj so nas morda tudi slabe izkušnje iz preteklosti prepričale, da je posle pač treba sklepati tako, da obveznosti, ki iz njih izvirajo, tudi ustrezno zavarujemo. Zakaj bi porabljali čas in denar, če se pozneje izkaže, da je poslovni partner ves čas držal figo v žepu?
 
Vendar pa seveda tudi pisna pogodba ni čarobna paličica in nam še zdaleč ne zagotavlja, da bo posel tudi potekal tako, kot je bil pisno dogovorjen. Poslovni partner lahko prekrši pogodbo zaradi nešteto razlogov. In nastopi problem.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *