Pravica do regresa?

Avtor: Svetko Praštalo | Objava: 14.07.2004



30. 6. 2004 mi preneha delovno razmerje kot tehnološki presežek. Zaposlen sem bil za nedoločen čas in letos sem dobil odločbo o koriščenju letnega dopusta. Zanima me, ali mi regres za letni dopust za leto 2004 pripada v celoti. V podjetju so regres letos že izplačali.  

Lep pozdrav in hvala za čimprejšnji odgovor  
Bojan Brinovec   

Odgovor: 
Glede na to, da vam bo pogodba o zaposlitvi prenehala pred 1. 7. letošnjega leta, ste v skladu z določbo tretje alineje 1. odstavka 162. člena Zakona o delovnih razmerjih (Ur. list RS, št. 42/02) v letošnjem letu upravičeni le do sorazmernega dela letnega dopusta (ne glede na to, da ste bili zaposleni za nedoločen čas, in ne glede na to, da vam je delodajalec za letos odmeril letni dopust v celoti). 

Navedena določba Zakona o delovnih  razmerjih se namreč glasi: »Delavec ima pravico do izrabe 1/12 letnega dopusta za vsak mesec dela v posameznem koledarskem letu, če mu delovno razmerje v tekočem letu preneha pred 1. julijem.« 

Po določbi 4. odstavka 131. člena Zakona o delovnih razmerjih pa ima delavec, ki ima pravico le do sorazmernega dela letnega dopusta, pravico le do sorazmernega dela regresa. 

Na podlagi navedenega vam pripada le sorazmerni del regresa, ki glede na trajanje zaposlitve v letošnjem letu znaša 6/12 oz. 1/2 celotnega regresa, določenega za leto 2004. 

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *