Pravična provizija

Avtor: Boštjan J. Turk | Objava: 06.02.2012



Z nekim podjetjem imamo podpisano komisijsko pogodbo za prodajo vozil. Zanima nas, ali nam je komitent dolžan plačati provizijo tudi za posel, za katerega smo vse storili, da bi do njega prišlo, a se je zataknilo v zadnjem trenutku zaradi višje sile? Zanima nas tudi, ali lahko komitent izpodbija našo pogodbeno določeno provizijo zaradi tega, ker naj bi bila določena previsoko? 

Temeljno načelo je, da je komitent komisionarju dolžan plačati provizijo tedaj, ko je posel, ki ga je opravil komitent, izvršen, kot tudi, če njegovo izvršitev prepreči kakšen vzrok, za katerega odgovarja komitent. Če pa do izvršitve sklenjenega posla ne pride iz vzroka, za katerega ne odgovarjata niti komitent niti komisionar, ima komisionar še vedno pravico do ustreznega plačila za svoj trud. Pravne podlage za plačilo provizije torej nimate, imate pa pravno podlago za plačilo, ki ustreza vašemu vloženemu delu (trudu).  

Komitent lahko pod določenimi pogoji tudi izpodbija višino provizije, in sicer, če bi se izkazalo, da je tako plačilo v primerjavi z opravljenim poslom in doseženim uspehom nesorazmerno veliko – tedaj lahko sodišče tako plačilo na komitentovo zahtevo zniža na pravičen znesek.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *