Preklic darilne pogodbe

Avtor: | Objava: 20.02.2004



Sklenili ste darilno pogodbo, s katero ste obdarjencu podarili določeno stvar. Po sklenitvi darilne pogodbe pa se je začel obdarjenec do vas vesti nehvaležno. Ali lahko dosežete preklic darilne pogodbe?  

Veljavna zakonodaja omogoča preklic darilne pogodbe med drugim tudi zaradi hude nehvaležnosti obdarjenca. Kot hudo nehvaležnost zakon opredeljuje situacijo, ko se obdarjenec zoper darovalca ali njegove bližnje obnaša tako, da bi bilo po temeljnih moralnih načelih nepravično, da bi obdarjenec darilo obdržal. Natančnejših določb o hudi nehvaležnosti ni, zato se v vsakem konkretnem primeru posebej presoja, ali je huda nehvaležnost dejansko taka, da je preklic darilne pogodbe upravičen.  

Darilno pogodbo prekličete z izjavo o preklicu, s katero zahtevate vračilo stvari. Če obdarjenec stvari nima več, vam je dolžan vrniti vrednost, za katero je bil zaradi darila obogaten.  

Ob tem opozarjamo, da lahko darilno pogodbo prekliče tudi dedič darovalca, vendar le zaradi obdarjenčevega obnašanja nasproti darovalcu, ne pa tudi zoper njegove bližnje!  

Zakon določa tudi rok za preklic darilne pogodbe in sicer eno leto od dne, ko je darovalec izvedel za razlog za preklic. 

Pogodbeni stranki se ne moreta odgovoriti, da se darovalec odpove preklicu pogodbe. Takšno pogodbeno določilo bi bilo nično in strank ne bi zavezovalo.  

PRAVNI VIR:
Obligacijski zakonik
(UL RS 83/2001)

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *