Premislite, preden podpišete poroštveno izjavo

Avtor: | Objava: 07.09.2004



Vaš poslovni partner namerava najeti kredit pri banki. Banka mu kredita noče odobriti, če ne bo pridobil za zavarovanje kredita še poroka, zato vas je prosil, če lahko podpišete poroštveno izjavo. Na kaj morate biti pri tem pozorni?

S prevzemom poroštva se boste nasproti banki zavezali, da boste izpolnili zapadlo obveznost kreditojemalca, če je ta ne bo izpolnil sam.

Na podlagi veljavne zakonodaje se lahko kot porok zavežete na dva načina:  

1. Kot porok se lahko zavežete tako, da odgovarjate za izpolnitev obveznosti šele primeru, če je kreditojemalec ne bo sam izpolnil.

2. Solidarno poroštvo - za poroštvo se zavežete kot porok in dolžnik. Takšna zaveza pomeni, da za dolg odgovarjate skupaj z dolžnikom ter da lahko upnik prosto izbere, od koga bo zahteval izpolnitev dolga. Če dolžnik ne bo prostovoljno izpolnil obveznosti, lahko upnik plačilo dolga izterja bodisi od dolžnika bodisi od poroka – torej lahko upnik poroka terja tudi, če od dolžnika prej sploh ni zahteval izpolnitve; zadostuje že dejstvo, da dolžnik svoje zapadle obveznosti ni izpolnil. Če ste se torej zavezali kot porok in dolžnik, pa vas upnik toži na izpolnitev obveznosti, ne boste mogli ugovarjati, da naj najprej zahteva izpolnitev od dolžnika! 

Ne glede na to, ali ste se zavezali kot navaden porok ali pa kot solidarni porok, vam zakon daje možnost, da v primeru, če ste kot porok poplačali dolžnikovo obveznost, zahtevate od dolžnika, da vam povrne vse, kar ste zanj plačali, hkrati pa lahko zahtevate še obresti od dneva plačila.  

Kljub temu pa se lahko znajdete v težavni situaciji predvsem takrat, kadar dolžnik dolga ni plačal, ker nima sredstev, upnik pa je zahteval plačilo od vas, ker je vedel, da od dolžnika ne bo mogel dobiti ničesar. V tem primeru namreč tudi vi ne boste mogli od dolžnika izterjati, kar ste zanj plačali upniku! 
 
PRAVNI VIR:
Obligacijski zakonik
(UL RS 83/2001)

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *