Pri prerazporejanju delavcev na druga delovna mesta znotraj podjetja ni potrebno obveščati Zavoda RS za zaposlovanje

Avtor: | Objava: 11.10.2004



V podjetju nameravate prerazporediti delavca na drugo delovno mesto. Gre za prosto delovno mesto, ki pa ga boste zaupali kandidatu, ki je že zaposlen v vašem podjetju. Ali morate to delovno mesto prav tako, kot vsa druga prosta delovna mesta, prijaviti Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje?  

Običajno mora delodajalec vsa prosta delovna mesta javno objaviti in informacijo o prostem delovnem mestu sporočiti Zavodu RS za zaposlovanje. Pri prerazporeditvi delavca pa gre za specifičen pojav zasedbe novega delovnega mesta s strani osebe, ki je pri delodajalcu že zaposlena, zato:
objava ali razpis nista potrebna,
prav tako ni potrebna prijava delovnega mesta na Zavodu RS za zaposlovanje. 

Zakon o delovnih razmerjih pa zahteva od delodajalcev obvezno obveščanje zaposlenih o zaposlovanju na prosta delovna mesta za nedoločen čas oz. s polnim delovnim časom. Če imate zaposlene delavce s krajšim delovnim časom ali za določen čas, morajo biti le-ti z razpoložljivimi delovnimi mesti v vašem podjetju (ki se bodo sklepali za nedoločen čas oz. s polnim delovnim čassom) pravočasno seznanjeni in sicer na oglasnem mestu na sedežu podjetja. 

PRAVNI VIR:
Zakon o delovnih razmerjih
(UL RS 42/2002)
Pravilnik o postopku prijave in objave prostega delovnega mesta ter načinu sporočanja podatkov Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje (UL RS 50/99)

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *