Prijava in odjava v socialno zavarovanje

Avtor: Andreja J. Koderman | Objava: 09.09.2014


Kdaj moram prijaviti novega sodelavca?

Kot delodajalca vas zakon o matičnih evidencah zavarovancev in uživalcev pravic iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja (ZMEPIZ-1) zavezuje k vložitvi prijav v in odjav iz zavarovanja ter prijav sprememb med zavarovanjem za vsakega delavca v delovnem razmerju.

 

Prijavo, odjavo oziroma morebitne spremembe med zavarovanjem kot zavezanec lahko vložite na dva načina:

- po elektronski poti, in sicer z vložitvijo prijave v sistem e-VEM ali VEM - za tiste kategorije zavarovanih oseb, za katere je to omogočeno, in

- v papirni obliki oddate neposredno na Zavod za zdravstveno zavarovanje Republike Slovenije ali na omenjeni zavod naslovite poštno pošiljko.

 

Stroga kadrovska zakonodaja v Sloveniji ne dopušča zamujanja. Če novega sodelavca v obvezno socialno zavarovanje ne prijavite najpozneje pred začetkom dela, vas bo doletela globa v višini od 1.500 do 2.000 evrov. Enaka finančna kazen se vam obeta v primeru, če v osmih dneh od dneva prenehanja delovnega razmerja delavca iz zavarovanja ne odjavite. Prav tako, če spregledate kakršnokoli spremembo med zavarovanjem.

 

Od 1. januarja 2016 bo poslovnim subjektom - izvzete so fizične osebe - omogočena le še elektronska oblika prijave in odjave v socialno zavarovanje. Vlaganje obrazcev prijave/odjave bo tako enostavnejše.

 


Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *