Prispevki za dopolnilno dejavnost

Avtor: Borut Borštnik | Objava: 09.06.2009



Koliko znašajo prispevki za samostojne podjetnike, ki opravljajo dopolnilno dejavnost?
 
S februarjem 2009 so se za posameznike s statusom samostojnega podjetnika zgodile pomembne spremembe. Z omenjenim mesecem je namreč ZZZS začel razlikovati posameznike z dopolnilno dejavnostjo (pogovorno s »popoldanskim« s.p.) na tiste, ki so zaposleni za poln delovni čas na eni strani, ter študente, tiste, ki so zaposleni za manj kot 40 ur tedensko, ter upokojence na drugi strani. Za drugo skupino so se prispevki precej povečali. Do sprememb je prišlo zato, ker je ZZZS začel študentom, zaposlenim za manj kot polni delovni čas, ter upokojencem zaračunavati višje prispevke za zdravstveno zavarovanje.
 
Poglejmo si sestavo prispevkov za »popoldanski« s.p. za drugo skupino v aprilu. Prispevke za to skupino sestavljajo: prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (29,33 evra), prispevki za zdravstveno zavarovanje (aprila so ti znašali 79,25 evra). Da bi dosegli zavarovanje enake kakovosti kot pred spremembo prispevkov, pa je treba plačati tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje (24,59 evra). Skupaj tako dobimo znesek 133,17 evra, kar pomeni štirikratno povečanje glede na nekaj mesecev prej.
 
Več o prispevkih za samostojne podjetnike lahko preberete na spletni strani http://mladipodjetnik.si/podjetniski-koticek/ustanovitev-podjetja/popoldanski-s.p

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *