Projekt podjetja Tehnomedica

Avtor: Nives Pahor | Objava: 09.03.2005

Kombinirana laserska naprava za fizoterapijo v športni medicini


Jože Krušič: »To je eden prvih poskusov z laboratorijsko napravo takoj , ko smo vedeli, da ne povzroča poškodb. Gre pa za dejansko zdravljenje mojega sina.»

Podjetje Tehnomedica (dva zaposlena) je v okviru Eureke prijavilo svoj prvi projekt v sodelovanju s partnerji iz Hrvaške: kombinirano lasersko napravo za fizioterapijo v športni medicini. Njen namen je ponovno uravnovesiti imunski sistem, oslabljen zaradi pretreniranosti ali drugih vzrokov. Skupna vrednost projekta je 1,1 milijona evrov. Sodelujejo z medicinsko fakulteto v Ljubljani, s partnerjem iz Reke in s klinično bolnišnico iz Osijeka, ki ima precej izkušenj na področju športne medicine.  


Pogovarjali smo se z Jožetom Krušićem, idejnim vodjo in pobudnikom projekta pri Tehnomedici.  

Kakšne so prednosti sodelovanja v programu Eureka?

Nadaljevanje članka je vidno samo naročnikom.

Eureka je okvir, znotraj katerega je moč stvari hitreje izvesti, kot če bi to počel na trgu sam. Olajša ti iskanje partnerjev, saj je sodelovanje v EU-projektih dobra promocija, tako za podjetja kot za znanstvenike. Iz izkušenj pa lahko povem, da je brez institucionalnega okvira, kot je ta program, zelo težko dobiti partnerje za sodelovanje v projektu. Eureka zelo pomaga zlasti v začetnih fazah.  

Menim, da se je treba v Evropi precej ukvarjati s hi-techom, saj vse drugo lahko delajo Kitajci. Za lizbonsko strategijo, razen Eureke, je na evropski ravni bolj malo posluha. Okvirni programi so zapleteno zastavljeni, sodelovanje v njih je zapleteno, zlasti za mala podjetja z malo zaposlenimi so prezahtevni, pa še teže se pride do finančnih sredstev. Dokumentacija je zahtevnejša, pa tudi nacionalni koordinatorji ti tu ne morejo več kot toliko pomagati. Pri Eureki pa ti nasveti kontaktne osebe v Sloveniji zelo veliko pomagajo.  

Ali po vašem izdelku že povprašujejo?

Projekt se bo predvidoma zaključil jeseni 2005. Zdaj ga končujemo. Na trgu smo že zaznali interes podjetij, pa tudi inštitutov doma in iz tujine. Res pa je, da moramo opraviti še nekaj ključnih medicinskih testov, preden lahko napravo začnemo tržiti. Ključ za uspeh na tem področju so hitri odzivi. Tehnologije namreč zelo hitro zastarijo.



Trajanje projekta: blizu 3 leta
Finančna sredstva: 1,1 milijona evrov
Sodelujoče države: Slovenija, Hrvaška
Glavni kontakt: Jože Krušić  



Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *