Projekti podjetja Limnos

Avtor: Nives Pahor | Objava: 09.03.2005

Projekti z okolju prijazno sodobno tehnologijo rastlinskih čistilnih naprav


dr. Tjaša Griessler Bulc: »Eureka je veliko prispevala k našemu razvoju in uveljavitvi na trgu. Naredili smo čez 80 projektov rastlinskih čistilnih naprav doma in v tujini.«

Podjetje Limnos je leta 2001 prejelo prestižno evropsko priznanje Lillehammer Award za Eurekin projekt »Sanacija odlagališč odpadkov« z okolju prijazno sodobno tehnologijo rastlinskih čistilnih naprav. To je njihov prvi Eurekin projekt. Prijavili pa so ga skupaj z Avstrijci. Na področju okolja je to ena redkih nagrad (za uporabno okoljsko tehnologijo), ki jih ima Slovenija.  

Limnos iz Ljubljane je specializirano podjetje za varstvo okolja, ohranjanje narave, ekologijo in trajnostni razvoj. Leta 1994 so ga ustanovili »podjetni« raziskovalci, ki so zapustili akademsko sfero, ker takrat aplikacije znanstvenih raziskav v praksi niso bile ravno spodbujane kot danes. Pogledali so čez akademsko plat in se podali na trg. Danes podjetje zaposluje 10 ljudi, od tega sedem doktorjev znanosti in tri mlade raziskovalce, ki so prepričani, da je moč trajnostni razvoj voditi po vzorih iz narave. Kombinacije med tehnologijo in naravo so skoraj vedno možne in dobrodošle. 

Pogovarjali smo se s soustanoviteljico podjetja dr. Tjašo Griessler Bulc. 

Kako vam je program Eureka pomagal na razvojni poti?

Nadaljevanje članka je vidno samo naročnikom.

Programi Eureka prinašajo zelo dobro povezovanje gospodarstva in akademske, znanstvene sfere. Za nas je bil program velika spodbuda za raziskovanje in delo. Mi namreč z znanstvenega stališča zagovarjamo, da lahko z razumevanjem naravnih procesov veliko naredimo za razvoj na področju čistilnih naprav za odpadne vode. Z Eurekinim projektom nam je uspelo pokazati dejanski in tržni pomen naših trditev ter povečati sprejemljivost tovrstnih alternativnih rešitev. Prej je bilo veliko odpora, saj človek raje verjame tehničnim črpalkam kot naravi, čeprav so te naprave cenejše in okolju prijaznejše.

 

Z nagrado Lillehammer Award 2001 za patentirano inovativno tehnologijo so se nam odprla številna vrata tako doma kot v tujini. Zelo hitro smo bili z razvojem tudi na trgu.  
Na slikah je prikazana sanacija odlagališč odpadkov z pomočjo rastlinskih čistilnih napravh (pod drevesi je nekdanje odlagališče odpadkov). Metoda je stroškovno ugodna ter krajinsko in ekosistemsko okolju dolgoročno prijaznejša.

Kje stojijo vaše naprave?

Delali smo že v Italiji (avtokampi, manjša turistična naselja), Avstriji, Hrvaški, velik interes je tudi v Srbiji ... Ponudbe pa prejemamo tudi iz Afrike. V Sloveniji rastlinske čistilne naprave uporabljajo že v Šampionki Renče, Drogi, Ljutomeru, vasi Ponikva ...  

Kakšne so prednosti sodelovanja v projektih Eureke?

Z administrativnega vidika je ta program zelo enostaven. Obrazci, postopek sprejema projektov, koordinacija − vse je zelo enostavno in neposredno. Partnerji se morajo zelo hitro in neposredno dogovoriti, kaj želijo doseči. V primerjavi s tem je 6. okvirni program, v katerem tudi sodelujemo, zelo zapleten, saj imam občutek, da 80 % sodelujočih piše obrazce, 20 % pa se jih ukvarja z raziskavami. Tega Eureka nima.  

Ali sodelujete še v kakšnem Eurekinem projektu?

Trenutno imamo v teku dva projekta Tekstilwet (z Romuni, Hrvati, Grki), katerega cilj je narediti rastlinsko čistilno napravo, ki optimalno čisti tekstilne obarvane vode, ter projekt Ekoremetur (s Hrvati in Avstrijci), kjer raziskujemo uporabo rastlinskih čistilnih naprav v turistične namene, v spremenljivih razmerah. Skupaj smo zdaj pri Eureki naredili štiri projekte. 

Kakšno pa je sodelovanje naših inštitutov in fakultet s trgom?

Sodelujemo s kar nekaj domačimi inštituti. Če je denar, so vsi odprti za sodelovanje. Inštituti imajo odlično tehnično opremo, ki je pogosto sama sebi namen. A stvari se spreminjajo.  Morda bi morala tudi ministrstva na novo postaviti podporne razvojne programe, saj tak sistem, da vsak dobi malo, ni ravno učinkovit, ker vse ostane le na papirju. Če pa se ustanove povezujejo, kot to spodbuja tudi EU, se na kupu zbere več denarja in je moč tudi več narediti.   

Več o projektih podjetja Limnos najdete na spletni strani www.limnos.si

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *