Prokuristi kot ustanovitelji konkurenčnih družb

Avtor: Boštjan J. Turk | Objava: 10.03.2013



Sem prokuristka v družbi z omejeno odgovornostjo, ki je v lasti znanca. Pred mesecem dni sem ustanovila svoje podjetje, ki ima enako dejavnost. Zanima me, ali mi lahko znanec zaradi tega povzroča kakšne pravne težave. 

Ustavno načelo svobodne gospodarske pobude vsem državljanom Republike Slovenije zagotavlja svobodo pri ustanavljanju gospodarskih družb, kar pomeni, da ste lahko ne glede na to, da ste prokuristka pri obstoječi gospodarski družbi, obenem tudi ustanoviteljica ali zastopnica (direktorica, prokuristka) pri drugi gospodarski družbi, četudi ta opravlja enako dejavnost. Vaš status ustanoviteljice pri drugem podjetju bi znal biti sporen samo iz vidika zakonskih in pogodbenih določil, ki urejajo konkurenčno prepoved. 

V skladu z Zakonom o gospodarskih družbah sicer prokuristi ne smejo sodelovati kot ustanovitelji v katerikoli drugi družbi, ki opravlja dejavnost, ki je ali bi lahko bila v konkurenčnem razmerju z dejavnostmi prvotne družbe, pri čemer lahko akt o ustanovitvi (družbena pogodba) določi pogoje, pod katerimi je prokuristom dopuščeno sodelovati v konkurenčni družbi. Če akt o ustanovitvi podjetja oziroma družbena pogodba vašega znanca predvideva tako izjemo, potem ne bi smeli imeti nobenih pravnih težav zaradi ustanovitve svojega podjetja, sicer pa vas lahko v skrajnem primeru tudi odškodninsko toži.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *