S 1. januarjem 2015 spet predvidena vrsta sprememb pri obračunu DDV

Avtor: Mojca Kunšek | Objava: 10.07.2014

V pomladnih mesecih je Ministrstvo za finance na svojih spletnih straneh objavilo predlog novele Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1H), katere določbe naj bi najpozneje s 1. januarjem 2015 uveljavile pravila obdavčitve z DDV glede telekomunikacijskih storitev, storitev oddajanja in elektronskih storitev na podlagi direktive Sveta 2008/8/ES.


Novela pa prinaša tudi pravila za vračilo DDV davčnim zavezancem, ki imajo sedež v drugi državi članici, na podlagi direktive Sveta 2008/9/ES, pravila uporabe mehanizma obrnjene davčne obveznosti na podlagi direktive Sveta 2013/43/EU ter nekatera druga pravila, ki naj bi prinesla večjo preglednost in jasnost določb glede davčne osnove in popravka obračunanega DDV v določenih primerih ter s tem povezanega popravka odbitka DDV. Dodatno pa novela v okviru ukrepov za boj proti davčnim goljufijam širi institut solidarne odgovornosti na vse davčne zavezance, ki na kakršen koli način sodelujejo v shemi izogibanja plačilu DDV, na področju posebne ureditve za kmete pa se določbe ZDDV-1 usklajujejo z že sprejetimi spremembami Zakona o dohodnini (ZDoh-2).

 

Nova pravila določanja kraja obdavčitve pri izvajanju telekomunikacijskih storitev

 

Obračun DDV glede na kraj obdavčitve je bil v preteklosti pri opravljanju različnih storitev že večkrat spremenjen, tokrat pa novela prinaša:

1. posebna pravila glede kraja opravljanja telekomunikacijskih storitev, storitev radijskega in televizijskega oddajanja (v nadaljevanju storitve oddajanja) in elektronskih storitev, ki so opravljene osebam, ki niso davčni zavezanci, ko se bo po novem za kraj obdavčitve štel kraj, kjer imajo prejemniki teh storitev sedež, ter

2. posebni ureditvi za davčne zavezance, ki opravljajo telekomunikacijske storitve, storitve oddajanja ali elektronske storitve osebam, ki niso davčni zavezanci, bodisi da gre za davčne zavezance:

a) ki nimajo sedeža znotraj Unije;

b) s sedežem znotraj Unije, vendar ne v državi članici potrošnje.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *