Sedež podjetja in rubežniki

Avtor: Boštjan J. Turk | Objava: 09.11.2009



Prijatelj iz tujine bo v Sloveniji registriral podjetje. Za začetek sva se dogovorila, da bo sedež kar na mojem domačem naslovu, kamor bo podjetje dobivalo tudi pošto. Če bo poslovanje zaživelo, se bo podjetje preselilo v druge prostore. Zanima me, ali bi lahko zaradi tega imel kakršnekoli težave v primeru, da podjetje zaide v poslovne težave. Kljub prijateljstvu ne bi rad tvegal osebnega premoženja.
 
Svetujem vam, naj bo prijateljska usluga omejena na najnujnejšo pomoč. To pomeni, da mu dovolite, da pri vas registrira sedež samo za najkrajši možni čas, potem pa vztrajajte naj čim prej najame poslovni prostor in svoj sedež preseli drugam.
 
S potencialnimi upniki od prijatelja iz premoženjskopravnega vidika načeloma ne bi smeli imeti težav, saj bo za obveznosti do njih odgovarjal on, če bo ustanovil osebno družbo, oziroma njegovo podjetje, če bo ustanovil kapitalsko družbo. V tem smislu sedež podjetja torej ni relevanten.
 
Teoretično pa se lahko pripeti, da bi potencialni rubežniki zaradi poplačila njegovih obveznosti obiskali tudi vaš sedež (vaš domači naslov), z namenom, da se poplačajo iz prijateljevega premoženja, ki bi utegnilo biti na tem sedežu. Vendar pa se lahko – poudarjam – poplačajo samo iz njegovega premoženja oziroma premoženja njegovega podjetja.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *