Službeni avto za zasebne namene

Avtor: Tatjana Dežman Markič | Objava: 03.04.2008

Na izračun bonitete za uporabo službenega vozila v zasebne namene vpliva cela vrsta podrobnosti. Pri tem pa za podjetje ni pomemben samo dohodninski vidik.



Slovenska podjetja se lahko pohvalijo z bogatimi voznimi parki, saj so se službena vozila v zadnjih letih precej razbohotila. V nadaljevanju predstavljamo uporabo službenega avtomobila v zasebne namene in bonitete kot orodje motiviranja in nagrajevanja zaposlenih ter vpliva na optimiranje poslovanja.  

Boniteta pri zaposlenih delavcih 

Med bonitete v ožjem smislu štejemo teoretično le tiste ugodnosti, ki jih opredeljuje veljavni Zakon o dohodnini (ZDoh-2) (Uradni list RS, št. 117/2006) (v nadaljevanju ZDoh-2) v 39. členu. 
 
Tako je davčna opredelitev bonitet vsaka ugodnost, ne glede na to, ali je v obliki izdelka, storitve ali drugi obliki, ki jo delodajalec ali druga oseba zagotovi delojemalcu ali njegovemu družinskemu članu, torej izključno kot oblika plačila v naravi. Prejem bonitete je vezan na dohodke iz zaposlitve in je izključno vezan na delovno razmerje delojemalca pri delodajalcu. Boniteta je torej dohodek iz delovnega razmerja, ki ga delavec prejme v naravi.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *