Sodelavec odhaja

Avtor: Igor Kadunc | Objava: 10.10.2013


Dober sodelavec, tako rekoč drugi človek podjetja, mi je najavil odhod. Pri tem noče navesti, kam odhaja. Sumim, da bo postal trgovec s podobnim programom konkurenčnega dobavitelja. Kaj naj naredim?


Imate dve možnosti. Ali se s tem sprijaznite ali pa ga skušate pregovoriti, da bi sodelovali še naprej. Slednje bi bilo verjetno ugodneje, kajti odhod drugega človeka pomeni, da pozna vse vaše kupce, da dobro pozna prednosti in predvsem slabosti vaših dobaviteljev. Ali imate možnosti za uspeh, je odvisno od tega, kako on vidi vas. Ali verjame, da bo sam boljši, kot ste vi? Ali morda ni mogel izkoristiti vseh svojih potencialov in bil ob tem še manj plačan, kot misli, da bi moral biti. Ali bi vam kaj od tega povedal v pogovoru ob pivu (nikakor ne v pisarni), je odvisno od vajinih odnosov. Običajno je tedaj, ko je na mizi že odpoved, prepozno za kompromisno rešitev. Žal niste opazili, kaj se je dogajalo že prej! Morda vseeno velja poizkusiti z boljšo ponudbo, če se seveda vi za to odločite. Seveda pa vam bo na kratki, pa morda tudi na daljši rok povzročil precej izpada prihodkov. Ampak veliko ne morete narediti!


Seveda pa je potrebno vaše takojšnje ukrepanje, če ocenite, da pogovor o morebitnem nadaljnjem sodelovanju ne bo uspešen. Dejansko čez noč mu morate preprečiti delo z vašim računalnikom in dostop do strežnika. Do pisalne mize ga pospremite in naj vzame svoje stvari. Zelo verjetno se bo začudil, vendar mu razložite, da se bojite, da bo, ker vam ni povedal, kam odhaja, postal vaš konkurent. Žal se s konkurenco praviloma ne sodeluje, ker se bori za isti kos pogače. Zelo verjetno je v času ključkov in datotek v oblakih pomembne datoteke zase že prenesel. Morda ga vseeno še prehitite. Vsem kupcem pa pošljite pojasnilo in prošnjo, da bi še naprej ostali vaši zvesti kupci.


Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *