Spremembe pri plačilu DDV-ja

Avtor: Mojca Kunšek | Objava: 05.02.2010

V februarju bo treba obveznosti DDV poravnati po spremenjenem zakonu. Največja novost je sistem obrnjene davčne obveznosti.



Spremembe Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1B), ki se uporabljajo od 1. januarja dalje, narekujejo davčnim zavezancem, da pravočasno, vsekakor pa do prvih rokov poročanj uredijo svoje računovodske in računalniške evidence ter nastavitve, ki bodo omogočale izpolnitev prvih poročevalskih rokov, kot so:

1.   priprava davčnih knjig za potrebe davčne uprave – najpozneje do 28. februarja 2010 za januar,
2.   poročanje po Rekapitulacijskem poročilu (RP-O) po novem – najpozneje do 20. februarja 2010 za januar;
3.   poročanje in obračun DDV po obrazcu DDV-O najpozneje do 28. februarja 2010 za januar;
4.   uvedba novega poročila t.i. Poročilo o dobavah po 76.a členu najpozneje do 28. februarja 2010 za januar.
 
Obrnjena davčna obveznost
 
V vrsti sprememb, ki jih je prinesla novela ZDDV-1B, velja omeniti predvsem mehanizem obrnjene davčne obveznosti, ki je tudi temeljni vzrok za uvedbo novega obrazca in nastanek sprememb obrazcev RP-O in DDV-O.
 
Kot že ime pove, bo v sistemu obrnjene davčne obveznosti v skladu s 76.a členom ZDDV-1, davčni zavezanec za plačilo DDV po novem prejemnik storitev in ne dobavitelj storitev, kot je to bilo do sedaj. V praksi to pomeni, da če gradbeno podjetje proda stanovanjsko hišo pravni osebi, ki je zavezanec za DDV, plača DDV kupec, torej pravna oseba. Do sedaj je namreč veljalo, da je plačal DDV vedno dobavitelj oziroma prodajalec nepremičnine. Sistem obrnjene davčne obveznosti velja le za določene dejavnosti in še to le za zavezance, ki ne delujejo po sistemu plačane realizacije.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *