Tehnika in pasje življenje

Avtor: Renato Vindiš | Objava: 10.05.2005

Na trg stopa nova generacija izdelkov za hišne domače živali. Govor je o »humanizaciji« teh izdelkov, saj lastniki vse manj ločijo med izdelki, ki jih uporabljamo ljudje, in tistimi, ki so namenjeni zgolj živalim. Ali vaš pes že ima mobilnik?



Zaradi tempa sodobnega življenja so čedalje aktualnejši tudi izdelki, ki omogočajo, da lastniki živali postajajo tudi tisti, ki si jih sicer zaradi obveznosti ne bi mogli omisliti. Med njimi so ljudje z razmeroma visokimi dohodki, ki so lahko pa precej radodarni tudi do svojih živalskih prijateljev. 54 % lastnikov psov, 41 % lastnikov mačk in 23 % lastnikov malih živali svoje ljubljenčke obdaruje ob vsakem večjem prazniku. Najbolj z vse bolj specializiranimi dodatki in opremo. Zanje si umislijo tudi storitve - od frizerskih do pogrebnih.  

Nepredstavljivo doslej je tudi bilo, da bi izdelki za živali posegli na trg tehničnih izdelkov. 

Hi-tech izdelki za živali  

PetsMobility Networks Pets Cellular je pasji mobilni aparat, prek katerega se lahko lastnik pogovarja s psom na daljavo. Komunikacija je lahko dvosmerna: s pritiskom na gumb naprave - ki je majhna in ponavadi pritrjena na ovratnici - lahko z lastnikom komunicira tudi kdorkoli (recimo najditelj izgubljenega ljubljenčka). Še bolj kot komunikacija s psom je uporaben GPS-sistem (Global Positioning System), ki prek satelitov v sprejemnik lastnika pošlje podatke o lokaciji, tako da je mogoče vedno izvedeti, kje je pes. Informacije se izpisujejo v obliki besedila ali pa so vidne na digitalnem zemljevidu.  

Naprava za iskanje izgubljene živali je tudi Global Pet Finder, ki prav tako deluje prek GPS-a. Pritrditi jo je mogoče praktično na vsako standardno ovratnico ali povodec in naj bi bila za žival popolnoma neškodljiva. Sporočilo o lokaciji lastnik prejme v mobilni telefon, pozivnik ali računalnik. Global Pet finder (tako kot tudi Pet Cellular) se napaja z baterijo; tako, ki jo za napajanje uporabljajo tudi mobilniki, torej jo je mogoče vedno znova polniti, uporabnik pa je o potrebi po polnjenju tudi obveščen.  

Na začetku leta 2003 je podjetje Takara Company iz Japonske razvilo napravo Bow-Lingual Bark, »prevajalnik«, ki se umesti na ovratnico in spreminja pasji lajež v človeški jezik. Pasji lajež se prek te male naprave prevede v 200 jezikovnih fraz, ki jih lastnik v obliki besedila prejme v sprejemnik. Z napravo Bow-Lingual naj bi razumeli tudi pasje razpoloženje. Analiziranih naj bi bilo prek tisoč glasov, in to za različne pasme psov. Če boste na spletnih forumih pridobivali izkušnje tistih, ki prevajalnik že uporabljajo, boste videli, da imajo uporabniki o tem izdelku različna mnenja; od tistih, ki so nad napravo navdušeni, do drugih, ki se pritožujejo, češ da jih njihov psiček ves dan samo pozdravlja s »hej-hej«. Še posebej zanimivo je to, da je na Japonskem zdaj mogoče za sprejemnik uporabljati kar mobilnik. S tem programom je namreč Vodafone opremil Sharpov mobilni telefon V601SH.  

Že več kot eno leto je na trgu iSeePet - sistem za komunikacijo s hišnimi ljubljenčki na daljavo. Lastniki lahko živali spremljajo prek interneta, z njimi komunicirajo in jih celo hranijo. Osrednji element sistema je videokamera vidnega polja do 130 stopinj, ki je vdelana v posodo za hranjenje. S preprostim ukazom uporabnik nasuje odmerjeno količino suhe hrane v posodo za hranjenje. Žival je na razpoložljivo hrano opozorjena z aktiviranjem zvoka v obliki elektronskega signala - zvončka.  

S podobnim namenom je bila razvita tudi Peppot Pet-Camera. Namenjena je ljudem, ki so zelo navezani na svojo žival, ali pa so v svoji odsotnosti preprosto v skrbeh in bi želeli več nadzora. Sistem deluje na senzor, ki zazna gibanje znotraj snemalnega območja. Ko senzor zazna omenjeno prisotnost, se začne samodejno slikanje in pošiljanje slik točk v mobilni telefon (če je lastnik storitev aktiviral).  

Mnogi hišni ljubljenci radi kombinirajo bivanje v stanovanju s svobodnim sprehajanjem na prostem. Za nemotene prehode so najbolj praktična majhna vrata, ki se vdelajo v večja hišna vrata, lahko pa tudi na steno ali okno. Novost na trgu so infrardeča vhodna vrata za pse in muce. Majhna naprava na ovratnici, ki se napaja z malimi alkalnimi baterijami, kosmatim prijateljem pomaga pri vhodih in izhodih iz stanovanja. Vrata se samodejno odpirajo, ko se jim žival približa na približno 15 centimetrov. Zaprejo se v času, ki ga je mogoče določiti. Poleg tega vrata dopuščajo le »pooblaščene« vstope, saj se odprejo le ob signalu lastnikovega ljubljenčka, nepovabljenim gostom pa so vrata zaprta. Med drugim tudi vetru in mrzlemu zraku, kar je zlasti pomembno pozimi, ko so stanovanja ogrevana.  

Na podobnem načelu deluje naprava avstralskega proizvajalca z imenom Contain N Train, le da ta poskrbi, da pes ostane znotraj določenega teritorija - recimo dvorišča. Tudi ta majhna naprava je skrita v ovratnici in vibrira v določenem polju - okrog območja, kjer je nameščen oddajnik. Če pa že naprava odpove, so na trgu na voljo elektronske obešanke, na katere se vpišejo podatki o lastniku, cepljenjih ... Najditelj lahko tako naveže stik z lastnikom najdene živali. Obešanke same po sebi sicer ne bi bile novost, če zapis na njih ne bi bil v elektronski obliki.  

Nega, zdravje in igra  

Številni lastniki štejejo živalske prijatelje kar za svoje družinske člane, zato so pripravljeni veliko narediti tudi za njihovo zdravje in videz. Na trgu se pojavlja kopica posebnih diet in dietne hrane za živali. Na Japonskem ima zaradi razvajanja s hrano 30 % hišnih živali preveliko težo. Če je pes ves čas le v stanovanju, lahko za vadbo uporabi Dog Walker. To je trak, ki se giblje z različnimi hitrostmi, odvisno od nastavitev. Po njem se pes sprehaja ali teče v udobju svojega bivanjskega prostora. Nič drugega torej kot manjša različica fitnes naprave za tek in hojo, s katero je opremljen skoraj vsak fitnes studio. Ob tem je mogoče psu, denimo, prirediti tudi prijetno glasbeno vzdušje. V Veliki Britaniji namreč testirajo glasbo, ki psom najbolj ustreza, ter izdajajo prav za hišne ljubljence prirejene glasbene zgoščenke. Ko smo že pri tem: neki biolog je razvil celo DVD s filmom za papige, saj je raziskal, kaj bi te utegnilo zabavati. 

S ščetko Ionic Bath Pet Brush se je mogoče znebiti neprijetnega vonja, psu pa prihraniti pogosto neprijetno doživetje - čiščenje z vodo in šamponi. Ščetka ima dva nastavka- za kratko in dolgo dlako. Kožo in dlako živali je mogoče negovati tudi s številnimi naravnimi kremami, kremami za sončenje in parfumi. Po želji pa lahko psička tudi pobarvamo. V tujini je mogoče kupiti barve v številnih prodajalnah. Na voljo je zelo široka paleta živahnih barv, največkrat pa se porabniki odločajo za barvanje le dela telesa; denimo uhljev ali repa. Med bolj znanimi prodajalci takšnih barv je Pet Esthe, ki svoje izdelke prodaja tudi na svoji spletni strani www.petesthe.com

Na trgu se vedno znova pojavljajo naprave, ki lastnikom pomagajo pri hranjenju, igri in celo učenju in čiščenju. Talk To Me Treatball je žogica, ki počne več stvari hkrati. Ko se psiček začne z njo igrati, mu oddaja glasove, ki jih je pred tem posnel lastnik, denimo »priden kuža«. Poleg tega pa v določenem intervalu odvrže tudi vitaminski bonbon. Treat&Train pa je po besedah uporabnikov zelo učinkovita posodica za hranjenje, ki poleg tega psička uči lepega vedenja. Z uporabo slednje naj bi se kosmati prijatelji odvadili prosjačiti hrano, medtem ko njihovi lastniki obedujejo; ali pa recimo lajati na obiskovalce. Litter-maid je WC za muce, za katerega je značilno, da po uporabi sam seje pesek in iztrebke shrani v posebno posodo. Alternativa za ta izdelek je CatSeat (www.catseat.com), ki se namesti kar na pokrov toaletne školjke, ki jo uporabljajo ljudje.  

GoDogGo je mehanična naprava, ki nadomesti človeka pri metanju žogic. Napravi določimo razdaljo, do katere naj žogice izstreli, ter dinamiko, torej čas, ki naj preteče do ponovnega meta. GoDogGo, ki si ga verjetno vsak lastnik vsaj občasno zaželi, je mogoče za približno trideset tisočakov kupiti na spletni strani proizvajalca www.buygodoggo.com. Podoben namen ima Chaos Wand, ki poskrbi za igro muce z mišjo. Chaos Wand je seveda umetna miš, ki se giblje; gibanje pa lahko upravlja lastnik, ki mu tako ni treba v neposredno igro z mačjimi kremplji.

Za zagotavljanje čiste in sveže pitne vode si je človek že pred časom omislil filtrirne sisteme, zdaj pa to omogočil tudi mačkam in majhnim psom. The Catit Drinking Fountain je sistem napajanja posode s čisto pitno vodo, ki je bil prodajna uspešnica pred minulimi božičnimi prazniki. Posoda omogoča kroženje vode za zagotavljanje večje vsebnosti kisika, svežega okusa in primerne temperature. Na trgu ZDA pa se je pojavila celo ustekleničena voda PetRefresh za pse in mačke. Dvolitrsko steklenico je mogoče kupiti za 2,29 dolarja. Že na začetku naj bi podjetje lani prodalo 50.000 steklenic. 

Zanesljivo brez alergij  

Mnogim ljudem stik z muco povzroča alergične reakcije. Po nekaterih ocenah se kar tretjina teh ljudi ni pripravljena odreči hišnim mačkam, četudi jim to svetuje osebni zdravnik. Ameriško podjetje Allerca bo zato poskrbela za izboljšanje zdravstvenega stanja in kakovosti življenja teh ljudi, ki naj bi jih bilo le v ZDA nekaj milijonov. Mačji alergen je močan protein, ki prekriva mačjo kožo. Odstranitev tega proteina naj za žival ne bi bila škodljiva niti moteča. Prva mucka, ki ne bo povzročala alergičnih reakcij pri ljudeh, naj bi se skotila v prvi polovici leta 2007. Do takrat si je mogoče nadomestek najti na spletni strani podjetja Perfect Petzzz, ki prodaja umetne psičke in muce. Ti so na pogled videti kot pravi, saj dihajo in oddajajo vonj pravih živali. Res pa je, da zmeraj spijo.



Preberite si ae:

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *