Tehnološki višek pred upokojitvijo? Ja, je mogoče!

Avtor: Igor Kadunc | Objava: 06.01.2012

Do nedavnega je veljalo, da so starejši delavci zaščiteni pred izgubo zaposlitve ob ugotavljanju presežkov iz poslovnih razlogov. Pa že nekaj časa ni več tako. Če ima zaposleni do upokojitve manj kot 24 mesecev, se ga lahko napoti na Zavod za zaposlovanje.



V nasprotju s splošnim prepričanjem se lahko prekine pogodba o zaposlitvi tudi za sicer zaščitene zaposlene (moški nad 55, ženske nad 53 let in 8 mesecev). To velja, če bodo ti izpolnili minimalne pogoje za starostno upokojitev v naslednjih 19 mesecih, če je zaposlen starejši od 50 let, oziroma 25 mesecih, če je starejši od 55 let. Osnova je seveda, da se za zaposlenega ugotovi, da je presežni delavec, in se mu odpove pogodba o zaposlitvi iz poslovnih razlogov. Če to ni povsem jasno ali s tem zaposleni ne soglaša, obstaja nevarnost tožbe zaposlenega, ki je lahko za delodajalca neugodna (izplačilo plač z zamudnimi obrestmi in povratek v podjetje …).
 
Zaradi tega je najbolje poiskati ustrezno soglasje, toliko lažje, če se podpre odločitev delavca, da ne bo sodno izpodbijal sklepa o prenehanju delavnega razmerja z ustrezno odpravnino. Pomembno je, da delavcu prekinitev delovnega razmerja ni prenehala iz krivdnih razlogov ali se je s tem strinjal, kajti v tem primeru ni upravičen do denarnega nadomestila Zavoda za zaposlovanje.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *