Transportne klavzule

Avtor: Vlasta Grom | Objava: 07.05.2008

Za kaj pravzaprav gre pri transportnih klavzulah? Poglejmo, kaj pomenijo, katere vrste poznamo in kakšna je njihova uporaba v praksi.



Vsak podjetnik, ki posluje na mednarodnem trgu, se prej ali slej sreča s transportnimi klavzulami. Če ne prej, ko ga potencialni kupec prosi, naj mu pošlje ponudbo z zahtevo FOB Koper. V nadaljevanju bomo pogledali, kaj pomeni takšna zahteva.  

Transportne klavzule so sestavni del prodajne pogodbe in se uporabljajo za razmejitev obveznosti med kupcem in prodajalcem. Z njimi se torej dogovori, kdo plača prevoz in do kod, kdo poskrbi za carinske formalnosti in druge logistične postavke. Dejansko lahko ugotovimo, da imajo klavzule tri različne funkcije, in sicer:  
- logistično oziroma prevozno,
- cenovno,
- uporablja pa se tudi v carinske namene (določanje carinske vrednosti blaga).  

Glede na to, da se trgovinske klavzule uporabljajo največ v mednarodni trgovini, tu pa se na trgu srečujejo kupci in prodajalci iz različnih kulturnih okolij in imajo različne trgovinske običaje, je Mednarodna trgovinska zbornica, da prepreči nesporazume, spore in pravdanja, izdala vrsto mednarodnih pravil z razlago trgovinskih klavzul poznana pod pojmom Incoterms (International Commercial Terms). Ti so bili prvič izdani leta 1936, zadnja, šesta popravljena oziroma dopolnjena izdaja, pa je začela veljati leta 2000. Incotermi se nanašajo na odnos med prodajalcem in kupcem, so predmet kupoprodajne pogodbe, ne vplivajo pa na pogodbe o prevozu, zavarovanju in financiranju, ki se tudi sklepajo v mednarodnem prometu. V teh pravnih aktih je treba to področje posebej definirati. Še vedno pa je kupoprodajna pogodba glavni instrument, s pomočjo katerega se odvija promet blaga in storitev.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *