Uporaba arom pri izdelavi žganih pijač

Avtor: | Objava: 10.06.2003



Proizvajalce in ponudnike žganih pijač obveščamo o novem pravilniku, ki opredeljuje izdelavo in promet z žganimi pijačami.
 
Pravilnik predpisuje, da se pri izdelavi žganih pijač lahko uporabljajo le naravne arome. Izjeme, pri katerih uporaba naravnih arom ni nujna, so le:
- žgane pijače z aromo brinja,
- žgane pijače z aromo kumine,
- grenke žgane pijače,
- domači rum.
 
Uporaba naravnim enakih arom ter aromatičnih pripravkov je dovoljena tudi pri pripravi likerjev, razen pri naslednjih vrstah likerjev:
- sadnih likerjev iz ananasa, črnega ribeza, češenj, malin, murv, borovnic in citrusov;
- rastlinskih likerjev iz mete, encijana, janeža in pelina.
 
Uporaba arom pa v nobenem primeru ni dovoljena pri izdelavi naravnih žganj.
 
Žgane pijače morajo biti proizvedene in označene v skladu z določbami tega pravilnika do 01.01.2004. Žgane pijače, proizvedene in označene pred 01.01.2004, pa so lahko v prometu do porabe zalog.
 
VELJAVNOST:
Od 13.6.2003.
 
PRAVNI VIR:
Pravilnik o žganih pijačah (UL RS 50/2003)
Zakon o kmetijstvu (UL RS 54/2000, 52/2002, 58/2002)

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *