V katerih primerih je označevanje hranilne vrednosti živil obvezno?

Avtor: | Objava: 10.07.2002



Pravilnik o označevanju hranilne vrednosti živil je pomemben za vse, ki proizvajajo ali dajejo v promet živila in izdelke ter snovi, ki prihajajo v stik z živili.
 
Označevanje hranilne vrednosti živil je obvezno v vseh primerih, ko se proizvajalec pri predstavitvi ali oglaševanju živila z izjavo o hranilni vrednosti sklicuje na posebno hranilno lastnost živila, sicer pa ne. To pravilo izjemoma ne velja za mineralne in druge vode ter dodatke dnevni prehrani.
 
Oznaka hranilne vrednosti ni potrebna tudi v primeru, če živilo ni predpakirano oziroma se pakira ob prodaji, na zahtevo kupca pa je proizvajalec oz. prodajalec vseeno dolžan pisno posredovati podatke o hranilni vrednosti živila.
 
Podatki o hranilni vrednosti živila morajo biti predstavljeni skupno. Če to dopušča prostor na izdelku, morajo biti v obliki preglednice, sicer pa linearno. Vsi podatki morajo biti v slovenskem jeziku, poleg tega pa so lahko tudi v drugih jezikih. Pravilnik natančno določa, kateri podatki morajo biti navedeni, v kakšnem vrstnem redu, način izračunavanja energijskih vrednosti ter enote, v katerih se te vrednosti predstavlja.
 
Vsa živila, ki so v prometu in ne izpolnjujejo pogojev iz pravilnika, morajo do 30. novembra biti označena v skladu s tem pravilnikom. Pravna oseba se kaznuje z denarno kaznijo od 500.000 SIT do 8.000.000 SIT, če daje v promet izdelke, ki niso označeni v skladu s pravilnikom.
 
Razlogov, da se odločite za označevanje hranilne vrednosti na živilih, čeprav zakon daje možnost, da tega ne storite, je več:
 
1. sodobni potrošniki so vedno bolj osveščeni in jih vedno bolj zanima, kakšna je hranilna vrednost posameznih živil in verjetno tudi raje kupujejo tista živila, ki so opremljena z ustreznimi podatki;
 
2. na trgu se pojavlja vedno več živil in živilskih izdelkov, zato je vsaj občasno reklamiranje vaših izdelkov skorajda nujno - v tem primeru pa mora biti izdelek opremljen s podatki o hranilni vrednosti, na katero se boste najverjetneje sklicevali;
 
3. če živilo, ki ga dajete v promet, nima oznake hranilne vrednosti, boste morali morebitnemu kupcu, ki ga ta hranilna vrednost zanima, pisno posredovati zahtevane podatke.
 
VELJAVNOST
Od 25.7.2002 dalje.
 
PRAVNI VIR
Pravilnik o označevanju hranilne vrednosti živil (UL RS 60/2002)
Zakon o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili (UL RS 52/2000, 42/2002)

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *