V tujino po rabljene avtomobile

Avtor: Primož Lemež | Objava: 08.10.2004

Na prvi pogled je to pametna rešitev. Toda pretehtajte, ali boste nakup izpeljali sami ali pa izkušeni uvoznik.



Prav prejšnji teden je prijatelj iz Nemčije pripeljal rabljen avtomobil. Z njim je za zdaj zadovoljen, a priznati moram, da je imel srečo. Za zdaj seveda, saj je z avtomobilom pri nas naredil le malo kilometrov. Poznam pa tudi ljudi, ki so se kar dobro »zašili«, ker so kupili avto iz druge roke. Nekdo je že po dobrem mesecu moral na BMW-ju narediti generalko na motorju.  

Naj na začetku zapišem, da je nakup rabljenega avtomobila izjemno racionalna odločitev! Trenutno se številke – glede na prodajo novih avtomobilov – gibljejo okrog 10 in kakšen mesec tudi okrog 20 odstotkov, kar je zelo veliko. Predvsem pa se je po vstopu v EU spremenilo to, da lahko posameznik uvozi razbito vozilo in ga tu popravi. Prednost pri tem je predvsem v tem, da je delovna ura mehanika v Sloveniji bistveno cenejša kakor v zahodnih državah in je zato tak avtomobil cenejši, kakor bi bil, če bi ga popravljali, denimo, v Nemčiji. Vendar večine avtomobilov v Slovenijo ne pripeljejo posamezni kupci, pač pa organizacije in posamezniki, ki se s tem profesionalno ukvarjajo.   

Katere »second hand« avtomobile se splača kupovati? 

Nakup je seveda odvisen od dnevne ponudbe. Rabljeni avtomobili se namreč hitro »obračajo« in če niste dovolj hitri, ga bo hitro kdo odpeljal pred vami, sploh če bi bil nakup ugoden. Možnosti, da pridete do takega avtomobila, ki bi si ga želeli, je torej več; ena je ta, da stalno visite v internetu in brskate za ugodno ponudbo, druga pa je preprosto ta, da nekemu trgovcu naročite, da vas obvesti, ko bo našel določen tip avtomobila, ki ste si ga zaželeli.  

Drug nasvet, ki pa ni nasvet, saj je to jasno vsem, je ta, da se v tujini ne splača kupovati majhnih rabljenih avtomobilov. Cena zanje je nizka, vendar cena prevoza iz tujine naredi manjše in cenejše avtomobile povsem nekonkurenčne. V glavnem pa je tako, da se splača v tujini kupovati znamke avtomobilov, ki jih v tisti državi izdelujejo. Meka za izvoz rabljenih avtomobilov v Slovenijo je Nemčija, znamka, ki odstotkovno prevladuje glede na prodajo novih avtomobilov, pa je BMW. Trenutno je samo polovica (ali pa še manj) avtomobilov, ki se prvič registrirajo v Sloveniji, novih. Vse drugo je uvoz iz tujine, v glavnem seveda iz Nemčije, nekaj tudi iz Italije. Pa tudi ostali nemški avtomobili (ali pa tisti, ki jih tam izdelujejo) gredo kar dobro v promet; opel, volkswagen in ford. Avtomobilske znamke iz drugih držav trenutno niso na prodajni tapeti. 

Nimate znanja, časa in živcev? 

Vsekakor je treba vedeti, da posameznik nima veliko možnosti, da bi v tujini sam prišel do bistveno ugodnejšega nakupa kakor v Sloveniji. Po vsej Evropi se za cenitve uporablja sistem Eurotax, ki skoraj povsem natančno določi vrednost avtomobila glede na znamko, model, starost, prevožene kilometre, opremo ... Tako tudi trgovci nimajo prav veliko manevrskega prostora pri določanju cene. In če ne gre za kakšen nateg, kar pa je tudi v tujini povsem mogoče, do avtomobila v tujini ne boste prišli bistveno ceneje kakor pri nas. Potem pa je težava tudi v tem, da morate po avto, denimo, v Frankfurt, kar vam vzame približno dva dni časa. In kaj boste naredili, če ugotovite, da je z avtomobilom nekaj narobe in ni tak, kakor je obljubil prodajalec? Z dolgim nosom in tanjšo denarnico ter brez avtomobila se boste vrnili domov. Še slabše je, če se vam primeri, da avto pripeljete domov, tu pa ugotovite, da vas je trgovec spodobno potegnil za nos, da ima avtomobil še enkrat več kilometrov, kakor ste mislili, da jih ima, da je bil zaleten in da bo vsak čas razpadel. Za »zmanjševanje« števila kilometrov veliko prodajalcev uporablja zelo sofisticirane metode, vključno z menjavo računalnika. Še več veselja z goljufijami pa imajo, če vedo, da bo po avto prišel tujec, ki stanuje kakih 1000 kilometrov stran in jezika ne pozna ravno najbolje.  

In kaj lahko naredite potem? Veliko, vendar vas bo tudi to stalo časa in živcev, kajti pravdanje z nekom, ki prodaja avtomobile 1000 kilometrov stran, ni prav preprosto. Seveda obstaja tudi možnost, da s seboj vzamete prijatelja mehanika, da vam pomaga pri pregledu avtomobila, ampak to so spet dodatni stroški. Skratka tak nakup ni prav zabaven in preprost.   

Nakup rabljenega avtomobila pri nas 

Veliko preprosteje je rabljen avtomobil, uvožen iz tujine, kupiti pri nas. Kar nekaj resnih podjetij se ukvarja s tem poslom. Med njimi tudi Avtoimpex, ki je nekoč prodajal Škode in je bil celo uradni uvoznik, ter Avtoniss ki je celo zavrnil zastopniško pogodbo za Nissan in se raje ukvarja z uvozom rabljenih avtomobilov. Razloga za to sta dva: prvi je ta, da se s prodajo novih avtomobilov ne zasluži več veliko - maloprodajne marže so zelo nizke, saj so že cene avtomobilov v Sloveniji v primerjavi s preostalimi državami zelo nizke. Drug razlog pa je ta, da so cene rabljenih avtomobilov v tujini precej nizke, in da je pri nas vrednost rabljenih avtomobilov glede na cene novih relativno visoka. Torej lahko trgovci ustvarijo večjo razliko v ceni.  

In zdaj vas seveda zanima, kako to, da sem vam prej razlagal, da cene rabljenih avtomobilov v tujini za individualni nakup niso ugodne. Preprosto: podjetja, ki se ukvarjajo z uvozom in prodajo avtomobilov, imajo že utečene kanale za nakup, zaradi večje količine kupljenih avtomobilov pa tudi znatno nižje nabavne cene. Gre, na primer, za nakupe celotne flote rabljenih »rent a car« ali pa službenih vozil. Tudi novi, od toče poškodovani avtomobili, ki jih popravijo, so včasih med njimi. Vendar lahko dosežeš ugodno, ali pa celo zelo ugodno ceno, le če kupiš več deset takih avtomobilov.  

Uvoz rabljenega vozila prek posrednika ima še nekaj drugih prednosti. Predvsem lahko naročite točno določen avtomobil, znamko in model. Ko ga trgovec poišče, vas obvesti o ceni in drugih podatkih. Tako vam ne bo treba ure in ure presedeti za računalnikom, iščoč pravi avtomobil.  

Ja, pa veliko sreče vam želim in veliko užitkov pri vožnji.


Kako kupiti rabljeno vozilo?

Če se sami odpravljate po avtomobil v tujino, upoštevajte naslednje nasvete:

- dobro se prepričajte o verodostojnosti podatkov o avtomobilu;
- preverite reference trgovca;
- pozanimajte se, ali boste izbrani model avtomobila sploh lahko servisirali v Sloveniji;
- avtomobila ne plačujte vnaprej (seveda pa ob tem obstaja možnost, da avtomobila ne bo več, ko boste prišli do trgovca);
- preden boste plačali avtomobil, se prepričajte, ali je bil vzdrževan in kje ter ali ima vse potrebne žige o servisiranju.

Na sploh pa še enkrat premislite, ali ni bolj smiseln nakup rabljenega vozila iz tujine prek enega od naših trgovcev.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *