Varnost in zdravje pri delu nista le strošek

Avtor: Martina Budal | Objava: 09.12.2013

Največ nesreč pri delu se zgodi v malih podjetjih, hkrati pa prav v njih ocenjujejo, da s tem nimajo težav in da jim varnosti na delovnem mestu ni treba posvečati veliko pozornosti. Zato se izogibajo tudi izvajanju ocen tveganja, četudi to od njih zahteva zakonodaja po vsej EU.


Lorenzo Munar: »Poskušamo doseči, da bi varnost in zdravje pri delu postala sestavni del poslovanja. Ko na primer podjetnik kupuje novo pohištvo, da ne gleda le na všečnost, ampak razmisli tudi o ergonomiji.«

V Evropski agenciji za varnost in zdravje pri delu so razvili brezplačno spletno orodje za pripravo ocen tveganja Online interactive Risk Assesment ali OiRA. Gre za brezplačno spletno aplikacijo, s pomočjo katere lahko delodajalci na preprost način poiščejo tveganja v svojem podjetju ter predvidijo ukrepe za njihovo odpravo. Vodja projekta Lorenzo Munar se je nedavno mudil v Sloveniji, kjer je skupaj s slovenskimi partnerji v projektu promoviral uporabo OiRA in predvsem preventivo na področju varnosti in zdravja pri delu.

 

Zakaj vseevropsko orodje za oceno tveganja? Ali države članice niso dovolj dobro uredile tega področja?

Evropska strategija glede varnosti in zdravja pri delu je povabiti članice, da razvijejo praktična orodja, s katerimi lahko mikro in majhna podjetja ocenijo tveganja. OiRA je spletno interaktivno orodje za oceno tveganja. Vsa podjetja morajo na podlagi zakona oceniti tveganja, mikro in mala podjetja pa so problematična, ne glede na državo, v kateri delujejo, večina ne dela ocen tveganja. Večina nesreč pa se zgodi prav v mikro in malih podjetjih. Zato je pomembno, da se ukvarjajo z oceno tveganja.

 

Ko jih vprašamo, zakaj tega ne počnejo, je glavni problem zavedanje. Menijo, da jim tega ni treba početi. Včasih pravijo, da poslujejo že 20 let, pa še niso imeli nesreče. Včasih pa je težava tudi, da ne vedo, kako to narediti. Tudi če bi hoteli, je ocena tveganja zanje precej abstraktna zadeva, mistična, v nekaterih državah ljudje menijo, da je nekaj, kar lahko počnejo le strokovnjaki.

 

Z internetom in spletnimi aplikacijami lahko ponudimo praktična orodja, kot je OiRA. Tudi če ne veste, kako opraviti oceno tveganja, vas orodje vodi po posameznih korakih. Je tako, kot bi prvič kupovali letalsko vozovnico preko interneta. Ne veste, kako to storiti, vendar vas program vodi od koraka do koraka, dokler nimate vozovnice. Z OiRA naj bi podjetja izpolnila svojo zakonsko dolžnost, pa tudi in predvsem povečala zavedanje o varnosti in zdravju pri delu, se zavedala tveganj in ukrepala.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *