Varnost otroških oblačil

Avtor: Emilija Bratož | Objava: 10.05.2011



Proizvajalko otroških oblačil (šiviljo) zanima, na podlagi česa tržni inšpektorji opozarjajo na varnost oblačil in kakšne so zahteve.
 
Organi tržnega nadzora izvajajo poostren nadzor varnosti otroških oblačil na trgu, katerega cilj je zmanjševanje nesreč, v katerih so bili udeleženi otroci, ki so se jim vrvice na oblačilih ali vezalke zapletle med kolesa, vrata, vrata avtomobila ali drugega prevoznega sredstva ali na otroška igrala, kar je povzročilo hude poškodbe ali celo njihovo smrt.
 
Pri ustreznem dajanju izdelkov na trg morajo poleg predpisov o označevanju tekstilnih izdelkov proizvajalci otroških oblačil upoštevati še zahteve Zakona o splošni varnosti proizvodov (Uradni list RS, št. 101/2003-ZSVP-1), ki določa, da se na trg lahko dajejo le varni proizvodi. Šteje se, da je proizvod varen, če izpolnjuje zdravstvene in varnostne zahteve predpisov oziroma ustreznih standardov, ob uporabi katerih se domneva dosežena varnost. Zadnji seznam takih standardov je objavljen v Uradnem listu RS, št. 48/2009. Med njimi je tudi SIST EN 14682:2008, v katerem so določene podrobnejše zahteve in specifikacije za doseganje varnosti otroških oblačil, predvsem kar se tiče vrvic in vezalk.

V skladu z zahtevami standarda so proizvajalci, distributerji, uvozniki in trgovci na drobno dolžni zagotoviti, da vrvice in vezalke na otroških oblačilih in obutvi ne presegajo naslednjih določenih vrednosti:
 
-   Oblačila za otroke, mlajše od 7 let oziroma nižje od 134 cm, ne smejo imeti vrvic v predelu vratu in glave (na kapuci). Konci vrvic ne smejo biti zaključeni z vozli ali odstranljivimi sponkami.
-   Oblačila za otroke med 7. in 14. letom ne smejo imeti prostih koncev vrvic oziroma trakov, daljših od 75 mm, vrvice v predelu vratu pa ne smejo biti elastične, razen pri naramnicah in vratnih povodcih.
-   Oblačila za otroke ne smejo imeti vrvic oziroma trakov s prostim koncem, daljšim od 140 mm v predelu prsi in pasu.
-   Oblačila, za katera je predvideno, da se zavežejo na sprednji strani, ne smejo imeti prostih koncev pasov, ki bi bili skupaj daljši od 360 mm.
-   Tveganje lahko predstavljajo tudi prosti konci na hlačnicah. Zato morajo biti elastika ali vrvice na spodnjem robu hlačnice v celoti všite v notranjost (brez prostih koncev).
-   Posebno pozornost je treba posvetiti varnosti oblačil, ki so predvidena za zavezovanje trakov zadaj.
 
Podrobnejše zahteve in slike so navedene v standardu, ki je na vpogled na Slovenskem inštitutu za standardizacijo. Zahtevam je možno zadostiti tudi na podlagi drugih metod in ukrepov, s katerimi se zagotovi enakovredna raven varnosti, vendar je uporaba standarda najpreprostejši način. Poleg tega morajo proizvajalci potrošnikom zagotoviti ustrezne dodatne informacije, ki jim omogočajo oceniti in zavarovati se pred nevarnostmi, povezanimi s posameznim izdelkom ves čas njegove običajne ali predvidene uporabe, predvsem kadar takšne nevarnosti niso jasno razvidne brez ustreznih opozoril, oziroma ko jih uporablja občutljiva skupina uporabnikov, kar otroci nedvomno so.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *