Varstvo okolja za mala podjetja

Avtor: Katarina Železnik Logar | Objava: 07.03.2011

EU je oblikovala poseben program, ki pomaga malim in srednjim podjetjem pri prebijanju skozi labirint predpisov o varstvu okolja.



Mala in srednja podjetja v Evropski uniji predstavljajo približno 20 milijonov podjetij, kar pomeni skoraj 99 odstotkov vseh podjetij v EU in več kakor 65 milijonov zaposlenih ljudi, ter so glavna gonilna sila v evropskem gospodarstvu. Ker predstavljajo tako velik odstotek gospodarskih dejavnosti, imajo posledično tudi pomemben vpliv na okolje, pri čemer niso tako problematični vplivi posameznih podjetij, temveč skupen vpliv med sektorji na okolje. Doslej se je na podlagi raznih študij le približno domnevalo, kakšen skupen vpliv imajo mala in srednja podjetja na okolje, na Generalnem direktoratu za podjetništvo in industrijo pa so v nedavno objavljeni študiji 'Mala in srednja podjetja in okolje v Evropski uniji' predstavili izsledek, da prispevajo kar 64 odstotkov k onesnaževanju okolja v skupnem seštevku.
 
Na področju varstva okolja prek 500 predpisov
 
Mala in srednja podjetja se pri svojem poslovanju borijo s posebnimi težavami, ki jih povzročajo predvsem zaostrene in spremenjene gospodarske razmere v Sloveniji in v mednarodnem okolju. Posebne težave zagotovo predstavlja tudi izpolnjevanje zahtev s področja varstva okolja, predvsem zaradi pomanjkanja finančnih virov in strokovno usposobljenega kadra, kajti praviloma ne zaposlujejo delavcev, ki bi se prednostno ukvarjali s področjem varstva okolja. Skrb za nemoteno delovanje podjetja ter izpolnjevanje predpisov je tako v večini primerov poleg vseh preostalih delovnih obveznosti prepuščena delodajalcu.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *