Vrnitev plačanega denarja

Avtor: Boštjan J. Turk | Objava: 06.04.2010



V podjetju smo za zaposleno plačali jezikovni tečaj v znesku 300 evrov. Ker je medtem zaposlena zbolela in se izobraževanja ni mogla udeležiti, niti se ga ne bo v naslednjih mesecih, smo organizatorja pozvali, da denar vrne. Tega ni hotel storiti, ampak je odgovoril, da se bo naša sodelavka izobraževanja pač udeležila kdaj pozneje. Po našem vztrajanju pa so nam poslali vrednostni bon v omenjenem znesku, ki ga lahko izkoristimo za njihove storitve. Ali je takšno ravnanje dopustno? Ali lahko terjamo vračilo plačanega zneska? Pogodbe pred plačilom nismo podpisali.
 
Razberem lahko, da ste z jezikovno šolo dosegli ustni dogovor, ki nekako ustreza definiciji podjemnega razmerja. Bistvo tega razmerja pa je v tem, da je podjemnik (v konkretnem primeru jezikovna šola) dolžan izvesti delo po dogovoru in po pravilih posla, in če tako tudi stori, je upravičen tudi do plačila za opravljeno storitev. Ampak v konkretnem primeru storitev dejansko ni bila opravljena, zato podjemnik v takem primeru ni upravičen do plačila za opravljeno storitev.
 
Ravnanje jezikovne šole torej v konkretnem primeru ni dopustno, še posebej če vi nasprotujete njihovemu kompenzacijskemu predlogu, kar pomeni, da vam je šola dolžna vrniti že vplačana sredstva. Lahko pa zato jezikovna šola zahteva povrnitev stroškov, ki jih je imela zaradi vaše nenačrtovane odpovedi obiska jezikovnega tečaja. 

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *