Vsakdo je osebno odgovoren za svojo odmero dohodnine

Avtor: Mojca Kunšek | Objava: 03.06.2010

Če v teh dneh ne dobite informativnega izračuna glede odmere dohodnine, preverite, kakšna je vaša obveznost.



V teh dneh, ko je tudi drugi del davčnih zavezancev že prejel informativni izračun dohodnine za leto 2009, je treba opozoriti na obveznosti davčnih zavezancev, če so prejeli informativni izračun dohodnine ali ga niso.
 
Informativni izračun dohodnine
 
Davčni zavezanec je dolžan preveriti pravilnost podatkov v informativnem izračunu. Če ugotovi, da ti niso pravilni ali popolni, mora vložiti ugovor. Tako mora vložiti ugovor, če:

- dohodki niso izkazani, vendar je davčni zavezanec dohodke imel,
- so dohodki izkazani previsoko,
- so dohodki izkazani prenizko.

Pri tem velja opozoriti, da informativnega izračuna ne bodo prejeli vsi zavezanci za dohodnino. Davčni organ ne bo sestavil informativnega izračuna, prav tako pa davčnemu zavezancu rezidentu ne bo treba vložiti napovedi dohodnine, če:

- dohodki davčnega zavezanca, od katerih se plačuje dohodnina, ne presegajo 3.051,35 evrov,
- dohodki davčnega zavezanca, od katerih se plačuje dohodnina, poleg pokojnine, od katere v skladu z zakonom ni bila odtegnjena ali plačana akontacija dohodnine in davčni zavezanec pri akontaciji dohodnine ni uveljavljal posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, ne presegajo 80 evrov.

Kljub temu pa lahko tudi ti zavezanci vložijo napoved za odmero dohodnine, če to želijo.
 
Zavezanec mora sam vložiti napoved za odmero dohodnine, če mu informativni izračun ni bil vročen do 15. junija 2010, pa je imel v letu 2009 obdavčljive dohodke, višje od 3.051,35, evrov oziroma je poleg pokojnine, od katere ni bila odtegnjena ali plačana akontacija dohodnine in davčni zavezanec pri akontaciji dohodnine ni uveljavljal posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, dosegel dohodke, ki presegajo 80 evrov.
 
V primeru smrti davčnega zavezanca je po novem pomemben trenutek odpreme, ne pa rok vročitve informativnega izračuna, kot je to veljalo doslej. Če je namreč informativni izračun odpremljen po smrti davčnega zavezanca, se plačana dohodnina v obliki akontacij šteje za dokončen davek, kar pomeni, da ni izračuna in poračuna dohodnine na letni ravni.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *