Vstopni DDV šele po plačilu računa

Avtor: Iztok Mohorič | Objava: 04.04.2011

Spremembe zakona o DDV prinašajo korenite novosti pri obračunavanju vstopnega davka, ki sodijo v paket ukrepov za zmanjšanje plačilne nediscipline.V Uradnem listu RS, št. 18/11 je bil dne 15. 3. 2011 objavljen Zakon o dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1D). Zakon določa spremenjeno pravilo glede upoštevanja vstopnega DDV. Njegov glavni namen je, da davčnemu zavezancu-dolžniku oziroma prejemniku blaga onemogoči, da od neplačanega računa upošteva vstopni DDV, razen, če je takšen račun oziroma obveznost po računu prijavil v večstranski pobot, kot to zahteva Zakonu o preprečevanju zamud pri plačilih (Uradni list RS št. 18/11). Omenjena določba tako sili dolžnika, da obveznost prijavi v pobot, če želi, da mu pripada pravica do odbitka DDV.
 
1.  Za koga se uporablja nova zakonska določba?
 
Zakonska določba se uporablja za dolžnika, davčnega zavezanca, ki je identificiran v Sloveniji, in svojemu upniku, prav tako s sedežem v Sloveniji, v zakonsko predpisanem roku ni plačal računa ali ga je plačal le delno. Uporablja pa se samo za račune izdane po 16. 3. 2011. Določba ne velja za zavezance, ki uporabljajo sistem plačila DDV po plačani realizaciji.
 
2.  Kakšna obveznost je naložena davčnemu zavezancu–dolžniku?
 
Zakon ureja položaj, ko je dolžnik po prejetem računu upošteval znesek vstopnega DDV in primer, ko tega še ni upošteval, ker še ni potekel rok za njegovo uveljavljanje.
 
a)  Zavezanec, ki računa ni plačal ali ga ni plačal v celoti, mora povečati svojo davčno obveznost v višini uveljavljenega zneska odbitka DDV po računu, ki je sorazmeren z neporavnanim delom obveznosti. Torej, če je zavezanec poravnal polovico zneska na računu, mora svojo obveznost iz naslova DDV povečati za polovico zneska DDV, ki ga je v obdobju prejema računa upošteval kot znesek vstopnega DDV.

Če pa dolžnik še ni upošteval vstopnega DDV in računa v zakonsko predpisanem roku ni plačal ali ga ni plačal v celoti, ni upravičen do odbitka DDV ali ga sme upoštevati največ v višini izvršenega plačila.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *