Zaposlovanje delavcev iz držav članic Evropske unije

Avtor: Maja Skorupan | Objava: 14.05.2007

Tuji delavci iz držav članic EU pomenijo le 9,2 odstotka vseh tujih delavcev v Sloveniji, a odkar imajo prost dostop do trga dela pri nas, njihov delež narašča. Kako do teh delavcev in pod kakšnimi pogoji jih zaposlovati?



Državljani držav članic Evropske unije (EU 15 in EU 10) in Evropskega gospodarskega prostora (Islandija, Norveška, Liechtenstein) imajo od 25. maja 2006 prost dostop do trga dela v Republiki Sloveniji, kar pomeni, da državljani držav članic Evropske unije in EGP-ja za dostop na slovenski trg dela ne potrebujejo delovnega dovoljenja in lahko pod enakimi pogoji kandidirajo za prosta delovna mesta v Republiki Sloveniji.  

Kljub prostemu pretoku delovne sile je bilo po podatkih Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje lani skupno evidentirano samo 5196 prijav dela delavcev iz Evropske unije (največ tujih delavcev iz Evropske unije prihaja z Madžarske, s Poljske in Slovaške). V primerjavi z letom 2005, ko je bilo zabeleženih samo 2466 prijav dela delavcev iz Evropske unije, je porast leta 2006 kar 23,6-odstoten, vendar tuji delavci iz držav članic Evropske unije pomenijo samo 9,2 odstotka vseh tujih delavcev v Sloveniji. Ni zanemarljiv podatek, da je bilo leta 2006 izdanih več kot 50.000 delovnih dovoljenj, kar pomeni, da slovenski delodajalci zaposlujejo predvsem delavce iz tako imenovanih tretjih držav, še posebej iz držav nekdanje Jugoslavije. Menim, da lahko razlog za večje zaposlovanje slednjih iščemo v manjših kulturnih in jezikovnih ovirah.  

S 1.1.2007, torej z vstopom Bolgarije in Romunije v Evropsko unijo, se je slovenski trg dela odprl tudi za delavce iz teh držav. Ker je bilo za državljane Bolgarije in Romunije v Republiki Sloveniji na dan 31.10.2006 skupno vseh veljavnih delovnih dovoljenj 251, lahko sklepamo, da se bo odstotek zaposlovanja letos povečal.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *