Zaposlovanje študentov

Avtor: Alenka Maher | Objava: 02.06.2011



Zakon o malem delu je na referendumu padel. Kakšne pa so že zdaj omejitve pri študentskem delu? Ali lahko zaposlimo študenta za polni delovni čas?
 
Začasno delo študentov in dijakov še vedno ureja Zakon o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti (Url. RS št. 107/06), dokler ne bo sprejeta nova zakonodaja. Študentsko delo je občasno ali začasno delo, ki ga študent, dijak ali druga upravičena oseba opravljajo preko pooblaščene organizacije na podlagi napotnice.
 
Zakon o delovnih razmerjih pravi, da je delovno razmerje tisto razmerje med delavcem in delodajalcem, v katerem se delavec prostovoljno vključi v organiziran delovni proces delodajalca in v njem za plačilo, osebno in nepretrgano opravlja delo po navodilih in pod nadzorom delodajalca. Iz tega lahko sklepamo, da ima delo študenta, ki delo opravlja 8 ur na dan v daljšem časovnem obdobju, za plačilo prek študentske napotnice vse elemente delovnega razmerja.
 
Iz navedenega bi lahko zaključili, da študentje ne morejo opravljati dela kontinuirano 8 ur na dan v daljšem časovnem obdobju, vendar praksa govori drugače.
 
Torej, za zdaj bistvenih sprememb na tem področju ni, odločitev pa je na strani delodajalcev.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *