Zdravstveni nadzor delavcev, izpostavljenih sevanjem

Avtor: | Objava: 30.01.2004



Delodajalci morajo delavcem zagotoviti pogoje za varno izvajanje del in nalog. V primeru, da se vaše podjetje ukvarja z dejavnostjo, pri kateri so delavci izpostavljeni virom sevanja, morate glede na Pravilnik o izvajanju zdravstvenega nadzora izpostavljenih delavcev izvajati naslednje aktivnosti. 

1. Delavci, ki so pri svojem delu izpostavljeni virom sevanj, morajo opravljati posebne zdravstvene preglede.
 
2. Delavec mora predhodni preventivni pregled opraviti pred prvo zaposlitvijo na delovno mesto, na katerem bo izpostavljen virom sevanja. Predhodni preventivni pregled mora delavec opraviti tudi v primeru, če je že delal na delovnem mestu, kjer je bil izpostavljen virom sevanja, pa je takšno delo prekinil za več kot 12 mesecev.

3. Delavec mora zdravstvene preglede opravljati tudi v času, ko dela na delovnem mestu, kjer je izpostavljen virom sevanja. Delavec mora preglede opravljati enkrat na leto oz. enkrat na tri leta, odvisno od kategorije izpostavljenosti sevanju.
 
4. Če je bila presežena mejna doza sevanja oziroma obstaja sum, da je bila doza presežena, mora delodajalec delavcem zagotoviti izredni zdravstveni nadzor. 

VELJAVNOST:

Od 23.1.2004. 

PRAVNI VIR:
Pravilnik o izvajanju zdravstvenega nadzora izpostavljenih delavcev
(UL RS 2/2004)
Zakon o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti (UL RS 50/2003

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *