Bilijoni iz povezovanja »vsega«

Avtor: Esad Jakupović | Objava: 06.06.2014

Po oceni podjetja Cisco danes v svetu deluje med 10 in 12 milijard spletnih povezav, pri čemer so v približno polovici primerov povezani ljudje, v drugi polovici naprave, vse skupaj pa znaša le en odstotek možnih povezav.


Priložnosti za vse: Internet vsega bo do konca desetletja prinesel poslovne možnosti, skupaj vredne fantastičnih 19 bilijonov dolarjev.

Do konca desetletja bo povezanih prek spleta že 50 milijard ljudi, naprav in drugih stvari, procesov ter podatkov, na koncu naslednjega desetletja pa že več kot 500 milijard. To povezovanje, ki ga Cisco imenuje internet vsega (angl. Internet of Everything, IoE) bo v letu 2020 predstavljalo globalno priložnost, vredno fantastičnih 19 bilijonov dolarjev.

 

Internetna revolucija

 

Internet vsega je bil osrednja tema konference Cisco Connect v Splitu, katere se je udeležilo okrog 750 strokovnjakov podjetja Cisco ter predstavnikov partnerskih podjetij in strank iz območja jugovzhodne Evrope. Kot je v uvodnem nagovoru pojasnil Michael Ganser, višji podpredsednik podjetja Cisco za srednjo Evropo, združuje internet vsega vrsto novih tehnologij, vključno z računalniki in drugimi napravami ter senzorji in različnimi stvarmi, kar Cisco skupno imenuje internet stvari (angl. Internet of Things, IoT), ter mobilnost, računalništvo v oblaku in vedno rastoče »velike podatke«. Ganser je med drugim poudaril, da imata internet vsega in dodana vrednost, ki nastaja, kadar se »vse« poveže, ogromno gospodarsko vrednost za podjetja, panoge in mesta.

 

Od omenjenih 19 bilijonov dolarjev bo približno 4,6 bilijona dosegljivih organizacijam javnega sektorja v obliki prihranka stroškov, večje storilnosti, novih prihodkov in boljšega življenja občanov, kar prinaša priložnosti tudi za Slovenijo. »Verjamemo, da bo leto 2014 prelomnica, ko gre za internet vsega, čigar vpliv lahko primerjamo z vplivom industrijske revolucije,« je povedal Michael Ganser in dodal: »Za jugovzhodno Evropo obstaja možnost, da se vključi v ta veliki trend na podlagi inovacijskega potenciala in talenta; čas je za zagon prvih pilotnih projektov.« Med drugim je spomnil, da ima Cisco za podporo inovativnim podjetjem v regiji na voljo podjetniški sklad v vrednosti 103 milijonov evrov.

 

Globalno razmišljanje

 

»Internet vsega bo prelomno vplival na naše življenje in naše poslovanje,« je povedal Peter Hajdu, glavni direktor podjetja Cisco za jugovzhodno Evropo. Z dodajanjem in povezovanjem senzorjev in logike lahko spremenimo mnoge procese in zagotovimo večjo učinkovitost v proizvodnji, prometu, oskrbovanju, delovanju javne uprave. »V regiji jugovzhodne Evrope se največje spremembe obetajo na področju javne uprave, ker na tem območju ni resnično velikih podjetij,« je pojasnil Hajdu. Poudaril je, da države v regiji čaka na eni strani obsežno uvajanje novih storitev za občane, na drugi pa zagotavljanje konkurenčnosti in privlačnosti za tuje investitorje.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *