Brez bolečin v križu in vratu

Avtor: Dunja Gačnik | Objava: 08.04.2013

Življenjski slog današnjega človeka je z gibalnega vidika precej monoton. Prevladujejo statični in sedeči položaji, monotoni ter ponavljajoči se gibi in enostranske obremenitve hrbta.


Naša muskulatura trupa je premalo aktivna, zato počasi oslabi. Povečuje se odstotek maščobnega tkiva, velikokrat se pojavlja tudi problem prekomerne telesne teže. Če združimo učinke oslabele muskulature trupa in prekomerne telesne teže, lahko sklepamo, da je hrbtenica bolj obremenjena, saj masa trupa pritiska navzdol in ker so mišice trupa šibke, mora več tega pritiska prevzeti hrbtenica. Medvretenčne ploščice se, razen v zgodnji življenjski dobi, prehranjujejo z difuzijo, ta pa je motena, če se premalo gibamo. Ker ne vsrkajo dovolj hranilnih snovi, postajajo vse bolj krhke in tanke, manj prožne in se zato težje spopadajo z obremenitvami ter so bolj podvržene degeneraciji in poškodbam.


Zaradi svoje lege in gibalnih vsakodnevnih vzorcev človeka sta temu najbolj izpostavljena vratni in ledveni del hrbtenice. Posledica so akutne in kronične bolečine v križu, kar se odraža v posameznikovi kakovosti življenja. Ne samo, da je pri vsakodnevnih opravilih telesno oviran, pač pa se to kaže tudi v njegovem emocionalnem vedenju in socialnem življenju. Telesna bolečina in slabša zmogljivost pri hoji, sedenju, dvigovanju bremen, družabnem življenju lahko posameznika odtuji od družbe, saj mu otežuje aktivno udejstvovanje tako pri poslovnih kot tudi pri družabnih dejavnostih, kar lahko pusti posledice na emocionalnem področju, bodisi kot živčnost, potrtost ali tudi depresivnost.


Posledice posameznikovih težav se odražajo tudi na družbo. Porabijo se velike količine denarja za zdravljenje, pogoste so odsotnosti z delovnega mesta zaradi bolečin ali zdravljenja, slabša je delovna učinkovitost.



Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *