Dežela zmešnjave narodov, kjer vlada urejeno poslovno okolje

Avtor: Vlado Kadunec | Objava: 07.11.2014

Kanada velja za slikovito deželo z divjo neukročeno naravo, z vetrovi, ki spuščajo zimske temperature v termometrove globine, z veliko modrimi jezeri in zelenimi gozdovi ter pisano, a urejeno zmešnjavo ljudi vseh narodnosti sveta. In državo, ki skrbi za svoje državljane, saj velja prepričanje, da če bodo zadovoljni in uspešni oni, bo uspešna tudi država.


Simona Stepančič: »Pri poslovanju v Kanadi velja filozofija, da bolj kot tvoj izdelek ali storitev, 'kupujejo' tebe kot partnerja, kot osebo.«

Kanadska družba se je po drugi svetovni vojni iz kmetijstva hitro usmerila v industrijo, visoko tehnologijo in storitve. Danes kmetijski sektor predstavlja okoli 2 odstotka bruto družbenega proizvoda in zaposluje preko 2 % aktivnega prebivalstva. Kanada je sicer še vedno ena izmed največjih izvoznic kmetijskih izdelkov na svetu, zlasti pšenice, na njenih poljih pa raste deset odstotkov svetovne proizvodnje gensko spremenjenih pridelkov. Pomembna veja gospodarstva je tudi lov in predelava rib. Z velikimi državnimi naložbami v raziskovanje in razvoj so postali svetovna velesila tudi v letalski industriji.

 

Ustvarjalna politika vlade, ki primanjkljaj v kriznih časih zmanjšuje tudi tako, da zmanjšuje obseg zveznih civilnih služb in administracijo zvezne vlade, uspešno pomaga dvigovati BDP, ki je lani zabeležil dvoodstotno rast; letos naj bi bilo po prvih ocenah podobno. Vzporedno s tem raste tudi osebna potrošnja: po okoli 2,4 odstotka letno. Po drugi strani pa podrobnejši vpogled v družbeno stanje govori o rekordnih zadolženostih gospodinjstev in cenah stanovanj, ki nebrzdano skačejo v višave. Svoje pove tudi inflacija; z lanskega enega odstotka naj bi se letos podvojila.

 

Kot so nam povedali naši sogovorniki, je v drugi največji državi na svetu in eni najbolj razvitih poslovno okolje razmeroma zelo dobro urejeno. To pa potrjuje tudi podatek agencij, ki budno spremljajo in analizirajo gospodarstva posameznih držav: poslovanje v tej državi je uvrščeno v nični razred tveganja.

 

Sproščeno, a profesionalno

 

Kanada velja za deželo zelo prijaznih in vljudnih ljudi, odnosi med poslovnimi subjekti pa so sicer resno formalni - ali bolje na visoki profesionalni ravni - oplemeniteni s primerno mero neformalnosti. Ljudje, ki so se za boljšim kosom kruha priselili z vseh koncev sveta, verjetno prav zaradi spomina na svoje prve korake v tej deželi radi priskočijo na pomoč, ne da bi pričakovali povračilo. Novi znanci ali poslovni partnerji se med seboj večinoma kaj hitro naslavljajo po imenih, nekaj več vljudnostne distance pa se pri komunikaciji z uradniki nadgradi s pripadajočim nazivom ali vsaj pridevnikom gospod ali gospa. Enakopravnost med spoloma je prisotna v večini podjetij.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *