Doma ustvarjena energija ustvarja dobičke

Avtor: Anita Ivačič | Objava: 11.11.2013

Delež energije iz obnovljivih virov je leta 2010 znašal 19,9 %, ciljna vrednost do leta 2020 za Slovenijo pa je 25 %. Preverili smo poslovno perspektivo »zelene« energetske branže.


Sodobna družba je energetsko nenasitna. Svetovne potrebe po električni energiji rastejo s 3,4-odstotno letno stopnjo in naj bi s sedanjih 18,443 TWh do leta 2035 narasle na 35 tisoč teravatnih ur oziroma 35 milijard kilovatnih ur električne energije. Ob ugotovitvi, da je proizvodnja električne energije eden ključnih dejavnikov globalnih klimatskih sprememb, se je v zadnjem desetletju - tudi s spodbudami Evropske unije - razmahnila energetska proizvodnja iz obnovljivih virov: sonca, vode, vetra, biomase.

 

Male, učinkovite vetrne turbine so domač izum

 

Letos aprila se je v Dolenji vasi pri Senožečah začela vrteti prva in za zdaj edina velika vetrna elektrarna v Sloveniji, ki naj bi letno proizvedla 4,5 milijona kilovatnih ur električne energije oziroma oskrbovala okoli tisoč gospodinjstev. Zaradi zapletene zakonodaje pri umeščanju v prostor se je projekt zavlekel za več let. »Drugače pa je z malimi vetrnicami, saj naša zakonodaja (op. ur. Zakon o graditvi objektov) omogoča postavitev vetrnih turbin do moči 50 kW in višine 15 metrov na določenih parcelah brez gradbenega dovoljenja. Tako sva pred tremi leti skupaj s poslovnim partnerjem prišla na zamisel, da bi bilo tržno zanimivo izdelati slovensko malo vetrno turbino, ki se vrti horizontalno in tako tudi nima vpliva na ptice. Na svetovnem trgu je bilo takrat kar nekaj ponudnikov z vertikalnimi turbinami, vendar z največ okoli 10 do 20 kW nazivne moči. Mi smo razvili močnejše in učinkovitejše horizontalne turbine, stroški razvoja pa so znašali preko sto tisoč evrov,« razloži poslovno idejo Tomo Mali, direktor podjetja Aeroteh, in pričakuje, da se bo investicija povrnila v treh letih.

 

Aeroteh je do sedaj postavil štiri vetrnice, zanimanje za njihov izdelek pa je veliko. »Tri leta smo vlagali v razvoj, letos so se začeli prvi prihodki. Podjetje bo to leto končalo z dobičkom in okoli 300 tisoč evri prihodkov. Drugo leto pa se nadejamo znatnega povečanja prihodkov,« je optimističen Mali. »Nimamo konkurence, saj smo edini, ki proizvajamo 50-kilowatno turbino v Sloveniji, problem pa je najti ustrezno zemljišče za postavitev vetrne turbine,« dodaja. Kot najprimernejše območje za postavitev turbin ocenjuje območje Krasa in celotne Primorske.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *