Golf - z dobro telesno pripravo do vrhunskih rezultatov

Avtor: Dunja Gačnik | Objava: 13.05.2013

V zadnjih letih se je popularnost golfa povečala, saj je sedaj tudi cenovno dosegljiv širšemu krogu ljudi. Na žalost pa s porastom števila igralcev raste tudi število poškodb, predvsem pri rekreativnih igralcih, katerih telesna priprava je običajno na dokaj nizki ravni.


(Big Stock Photo)

Golf uvrščamo med športe, kjer želijo igralci doseči tehnično dovršenost udarca. Količina ter obremenitve tehničnega treninga pa mnogokrat presegajo meje odpornosti izpostavljenih telesnih tkiv. Prav tako pogost vzrok nastanka poškodb je nepravilna tehnika zamaha, ki je lahko posledica nezadostne moči in gibljivosti posameznih mišičnih skupin.

 

Ob ponavljajočih se nepravilnih zamahih se pojavlja vedno večje tveganje za nastanek akutnih poškodb in kroničnih okvar gibalnega sistema, ki v poznejših fazah lahko privedejo do degenerativnih sprememb v sklepih in strukturah ob njih.

 

Sestavna dela zamaha pri golfu sta intenzivna rotacija trupa ter gibanje ramen v skrajnih amplitudah pri zelo visokih hitrostih. Kljub boljši telesni pripravljenosti tekmovalnih golfistov od rekreativnih pri obeh skupinah prihaja do poškodb v predelu hrbtenice, komolca, ramena, pa tudi kolena in zapestja.

 

Kondicijska priprava

 

Dobra fizična priprava vpliva na natančnejšo izvedbo udarca, saj lahko golfist zaradi izboljšanih motoričnih sposobnosti (moč, gibljivost, ravnotežje, vzdržljivost) bolj učinkovito nadzoruje gib in s tem vpliva na preciznost udarca. Poleg naštetega pa kondicijska priprava direktno vpliva na psihično plat športnika, saj zagotavlja, da se utrujenost pojavi kasneje, koncentracija in z njo povezano samozavest, kar je pri golfu izjemnega pomena, pa se ohranja dalj časa na visokem nivoju.

 

Ogrevanje

 

Pred vsako intenzivnejšo gibalno dejavnostjo je pomembno, da se igralec ustrezno ogreje. Od ogrevanja je velikokrat odvisna učinkovitost glavnega dela. Predvsem v golfu, kjer so gibanja zelo specifična, mora imeti ogrevanje velik pomen. S smotrno izbiro vaj za ogrevanje aktiviramo poglavitne mišične skupine in sklepe, jih hkrati razgibamo in s tem zmanjšamo možnost poškodb in vnetja mišic. Z dobrim ogrevanjem izboljšamo krvni obtok in s tem pripravimo telo na večje telesne napore.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *