Inovativni in podjetni

Avtor: Martina Budal | Objava: 09.12.2013

Na tokratnem, že osmem Slovenskem forumu inovacij se je javnosti predstavilo 47 izdelkov, storitev in poslovnih modelov, ki se že uspešno prodajajo.


Kakovost prijavljenih inovacij je vsako leto večja, razveseljivo pa je tudi dejstvo, da je vse več inovacij multidisciplinarnih, je ocenil predsednik nacionalne ocenjevalne komisije prof. dr. Matjaž B. Jurič. Ta je letos izbirala med 127 prijavljenimi inovacijami, ki so jih prijavili podjetja, inovatorji in podjetniki posamezniki, razvojnoraziskovalne institucije, študenti in dijaki. Ponovno so prevladovali inovativni izdelki, najpogostejši prijavitelji pa so bila mikro, mala in srednja podjetja, ki so skupaj oddala 80 prijav.

 

Strokovna komisija je med prijavljenimi inovacijami ocenjevala njihovo uporabno vrednost, inovativnost, potencialni pomen oziroma vpliv: relevantnost, praktično izvedljivost, tržno privlačnost, družbeno-ekonomske učinke in ustreznost pristopa. Poseben poudarek so ocenjevalci letos namenili poslovnemu vidiku inoviranja in prednost dali tistim invencijam, ki se že uresničujejo v praksi. Kot je povedal Jurič, so predvsem mala in srednja podjetja na tem področju naredila korak naprej v primerjavi s preteklimi leti in invencije vse hitreje in uspešneje prenašajo na trg, medtem ko ta korak za inovatorje posameznike še vedno ostaja (pre)velik izziv.

 

Inovacije leta 2013

 

1. mesto: Florian je pametna naprava, ki samodejno uravnava vlek dimnih plinov v dimniških ceveh pri pečeh na drva; Atech elektronika d. o. o.

2. mesto: Eco-Colored Glass je postopek izdelave obarvanega transparentnega stekla brez škodljivih učinkov za okolje in živa bitja; RC eNeM Novi materiali d. o. o. Podružnica Steklarna Hrastnik 3. mesto: Sesalna enota v kapsuli zrak zapelje za 360 stopinj okoli sesalne enote po kapsuli, kjer se odlično zaduši, hkrati pa je sesalna enota mehko vpeta s posebnim vpetjem v kapsulo in v ohišje sesalnika hkrati; Domel d. o. o., NELA d. o. o. Razvojni center Otoki

 

 

Najboljša inovacija zagonskega podjetja: Ecocell - ionski grelnik izkazuje večjo moč in manjšo porabo električne energije kot klasične električne grelne naprave ob enakih učinkih ogrevanja in v enakih delovnih razmerah; AURORA 3M+ d. o. o.

 

Najboljša inovacija raziskovalne institucije: Novo korozijsko odporno orodno jeklo za preoblikovanje plastike ACRONI T85 na novo definira kemično sestavo jekla, ki se izdeluje s kontinuiranim ulivanjem in takojšnjim vročim valjanjem v plošče končnih dimenzij; Razvojni center Jesenice d. o. o. - Oddelek Jekel in Tehnologij in Acroni d. o. o.

 

Najboljša storitvena inovacija: Pedagoško zdravstveni model intenzivne obravnave otrok in mladostnikov v VZ Planina definira model celostne obravnave otrok in mladostnikov, ki se izvaja v njihovem življenjskem okolju in jim omogoča redno šolanje ob kontinuirani zdravstveni in pedagoški obravnavi; Vzgojni zavod Planina

 

Najbolj inovativen poslovni model/proces: GoOpti, inteligentni transport potnikov je s sodobnimi storitvami informacijske tehnologije podprt sistem pametne organizacije prevoza potnikov, ki se prilagaja povpraševanju; TM Vista, d. o. o.

 

Odličnost uporabnosti ustvarjalnih industrij: Illusion Glass je steklo z videzom razbitega stekla, ki ohranja čvrstost in specifične lastnosti, ki so potrebne, da izdelek dobi in ohrani svojo funkcionalnost; RC eNeM Novi materiali d. o. o., Podružnica nanomateriali v steklarstvu

 

 


Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *