Izbor Podjetnika leta 2001

Avtor: | Objava: 10.03.2001


Filip Remškar, Podjetnik leta 2001 in Jože Vilfan, glavni in odgovorni urednik revije Podjetnik

Od 17 Podjetnikov leta (da, v desetih podelitvah je priznanje prejelo 17 podjetnikov, ker so bili vmes podjetniški pari in skupine) jih je 16 pravi razcvet doživelo šele po tem, ko jim je naša komisija podelila ta naslov. Samo eden torej je kmalu po prejemu priznanja zašel v težave in še ta se počasi pobira. Prepričani smo, da bo letošnji prejemnik priznanja Podjetnik leta nadaljeval tradicijo svojih predhodnikov.
 
Utemeljitev komisije

Komisija revije Podjetnik podeljuje Filipu Remškarju priznanje »Podjetnik leta 2001« z naslednjo utemeljitvijo:

Filip Remškar je v desetih letih zgradil srednje veliko podjetje, ki se je na izredno dinamičnem področju telekomunikacij sposobno spopasti z najtežjimi izzivi, tako pri razvoju telekomunikacijskih omrežij nacionalnega pomena kot tudi pri zahtevnih rešitvah za poslovne naročnike. Podjetje Smart Com je skupaj s hčerinskim podjetjem Smart Svetovanje s svojimi razvojnimi, svetovalnimi in izobraževalnimi dejavnostmi tudi tvorno vplivalo na hitrejše preobrazbo telekomunikacijskega trga oziroma razmer na tem področju. Filipu Remškarju gre priznanje tako za njegovo osebno vizijo in sposobnost slediti in sodelovati pri preobrazbi telekomunikacij kot tudi za uspeh pri izboru sodelavcev in njihovem vodenju. Skupaj z njimi je zgradil podjetje, ki izstopa po ekonomski učinkovitosti in vlogi znanja.


Predstavitev 12 nominacij za Podjetnika leta 2001
 
Od čajev do zabaviščnega središča 
 
Podjetje: Mogota
Dejavnost: Proizvodnja čajev, distribucija otroške hrane
Zaposleni: 22
Promet: 278 milijonov tolarjev
Adut: Mogota je v samo nekaj letih poslovanja postala drugi največji izdelovalec čajev pri nas. S premišljeno marketinško strategijo so osvojili pomembno ciljno skupino – otroke, in posebej zanje razvili blagovno znamko Edo. Poslovanje širijo na področje turizma in ob sedanjih prostorih v Bistri pri Vrhniki načrtujejo gradnjo športnega in zabaviščnega središča.
 
Cev dobite tudi ob polnoči 
 
Podjetje: HIB
Dejavnost: Proizvodnja hidravličnih in industrijskih cevi
Zaposleni: 31
Promet: 520 milijonov tolarjev
Adut: Igor Bizjak je po nasvetu znanca odkril tržno nišo, ki je v času nastanka podjetja ponujala odlične poslovne priložnosti. Bizjak je priložnost izkoristil in zgradil podjetje z 31 zaposlenimi in poslovnimi enotami po vsej Sloveniji. Podjetje je močno razvojno naravnano, saj v razvoj vlaga do 30 odstotkov prihodkov. Izvaža 20 odstotkov proizvodnje in delež naj bi v prihodnosti še povečali.
 
Francoski rogljiči, ki so boljši od francoskih   
 
Podjetje: Pekarna Pečjak
Dejavnost: Proizvodnja testenin, zamrznjene hrane, pekovskih in slaščičarskih izdelkov, gostinska dejavnost
Zaposleni: 208 Promet: 2,2 milijarde tolarjev
Adut: Stanislav Pečjak je zgradil največje podjetje v dejavnosti, če ne štejemo nekdanjih družbenih podjetij. Obvladuje 40 odstotkov trga testenin iz svežih jajc, prek trgovskih podjetij čedalje bolj prodira na nove trge in izjemno veliko vlaga v posodobitev proizvodnje. Letos bo podjetje v nov proizvodnji objekt vložilo 1,5 milijarde tolarjev. Pripravlja se na “osvojitev” Evropske unije, ko bodo predpisi to dovolili.
 
(Tudi) v visoki tehnologiji je pomembna človeška plat. 
 
Podjetja: SmartCom, Smart svetovanje, S-net
Dejavnost: Celovite telekomunikacijske storitve, svetovanje, internet Zaposleni: 88
Promet: 4 milijarde tolarjev
Adut: SmartComu je uspelo v hitro rastoči visokotehnološki dejavnosti, kjer šteje predvsem znanje. Velik del prihodka namenjajo za izobraževanje zaposlenih. Imajo dorečeno politiko na področju “človeških virov”.Podjetje izstopa po dodani vrednosti. Podjetje prerašča slovenske meje in se usmerja v izvoz znanja v regijo.
 
Prisotni v vseh dobrih avtomobilih 
 
Podjetje: AKA PCB
Dejavnost: Izdelava tiskanih vezij
Zaposleni: 21
Promet: 454 milijonov tolarjev
Adut: AKA PCB z najsodobnejšo tehnologijo izdeluje tiskana vezja za Mercedes Benz, BMW, Audi, Volkswagen, Bosch in mnoga druga ugledna podjetja. Zelo veliko se posvečajo ekologiji, saj so zgradili zelo moderno čistilno napravo, s katero preprečujejo izliv težkih kovin v okolje. Andrej Čufer si že vrsto let aktivno prizadeva za promocijo podjetništva in je bil izvoljen za predsednika gorenjske podružnice Združenja podjetnikov Slovenije.
 
Od izdelkov do gibanja 
 
Podjetje: Unichem
Dejavnost: Proizvodnja hranil in zaščitnih sredstev za rastline Zaposleni: 37
Promet: 810 milijonov tolarjev
Adut: Podjetje Unichem je eno največjih podjetjih v tej dejavnosti pri nas in ima na področju fitofarmacevtskih sredstev polovični tržni delež. Mile Radivojević ne skrbi le za prodajo izdelkov, temveč kupce predvsem izobražuje, da se sami prepričajo v koristi izdelkov. V ta namen je ustanovil “gibanje” Gaia s trenutno 16 tisoč člani - vrtičkarji, ki se srečujejo na zabavnih prireditvah, obiskujejo strokovna predavanja in prejemajo časopis z nasveti.
 
Prisotni pri najpomembnejših podpisih 
 
Podjetje: Viva trade
Dejavnost: Proizvodnja pisal in pribora
Zaposleni: 68
Promet: 879 milijonov tolarjev
Adut: Viva trade izdeluje po lastni tehnologiji črnilne vložke, flomastre, nalivna pisala in markerje za najbolj priznane kupce v svoji dejavnosti, kot so Pelikan, Herlitz in Jolly. Svoje izdelke prodajajo 46 stalnim kupcem iz 18 držav in z vseh celin. Tržijo tudi lastni blagovni znamki Life line in My way. Lansko leto je bilo še posebej uspešno, saj so močno okrepili proizvodnjo kakovostnih nalivnih pisal za znanega tujega kupca.
 
Načrti potujejo prek interneta 
 
Podjetje: Pirnar&Savšek
Dejavnost: Računalniško podprte mehanske analize, razvoj in sanacija strojev, inženiring
Zaposleni: 6
Promet: 80 milijonov tolarjev
Adut: Inženirski biro Pirnar&Savšek načrtuje in razvija nosilne dele konstrukcij strojev za najbolj priznane izdelovalce gradbenih strojev, kot so Caterpillar, Sennebogen in Liebherr. Delo praviloma poteka prek interneta, kar je primer modernih virtualnih povezav. Prodaja izključno znanje, zato zaposluje visoko kvalificirane kadre, stavi na inovativnost in veliko vlaga v novo programsko opremo. Podjetnika sta s partnerji tudi soustanovila podjetja Kalmer, ki opravlja meritve, ki so potrebne pri konstruiranju.
 
 
Predanost tehnični popolnosti   
 
Podjetje: Fluid
Dejavnost: Proizvodnja cistern za prevoz in shranjevanje goriva
Zaposleni: 40
Promet: 600 milijonov tolarjev
Adut: Potem ko je Albin Birsa ostal brez zaposlitve, je ustanovil svoje podjetje in z njim kmalu osvojil 80 odstotkov slovenskega trga avtocistern. Svoj uspeh pripisuje predanosti tehnični popolnosti; celo konkurenti usmerjajo svoje stranke k njim, ko je treba najti rešitev za najtežje probleme. Fluid 40 odstotkov prometa ustvari z izvozom pod lastno blagovno znamko, pri čemer naj bi ta delež v prihodnosti še naraščal. Zaradi narave izdelkov posebno skrb posvečajo varovanju okolja in iskanju inovativnih rešitev za preprečevanje izlivov goriva.
 
Ko se kakovost meri z dolžino garancijske dobe... 
 
Podjetje: Avtogalant
Dejavnost: Proizvodnja izpušnih sistemov
Zaposleni: 30
Promet: 240 milijonov tolarjev
Adut: Avtogalant je eden največjih proizvajalcev izpušnih sistemov za osebna vozila v širši regiji. Letno izdelajo blizu 200 tisoč izpušnih sistemov, od katerih jih približno 60 odstotkov izvozijo. Prodajajo izključno pod lastno blagovno znamko, ki je postala sinonim za kakovost. Izredna skrb za kakovost izdelkov se odraža v daljši garancijski dobi za njihove izdelke, kot jih dajejo najbolj znani tuji proizvajalci.
 
Primer uspešne podjetniške “žetve” 
 
Podjetje: Zaslon
Dejavnost: Podpora elektronskemu poslovanju, zlasti elektronskemu bančništvu
Zaposleni: 19 redno in 50 zunanjih sodelavcev (v letu 1999 - pred prodajo podjetja)
Promet: 392 milijonov tolarjev (v letu 1999 – pred prodajo podjetja)Adut: Mitja Trampuž in Erazem Pintar sta podjetje ustanovila kot študenta in ga razvila v vodilno slovensko podjetje na področju rešitev za elektronsko bančništvo. Lani sta Zaslon prodala HERMES Softlabu in kot ena redkih podjetnikov pri nas uresničila sen mnogih ameriških podjetnikov – ustanoviti podjetje, z njim osvojiti trg in ga dobro prodati. Trampužu in Pintarju je to uspelo v starosti 30 let.
 
Dr. Matej Penca
Prvi človek prvega sklada tveganega kapitala   
 
Podjetje: Horizonte Ventre Management
Dejavnost: Vlaganje tveganega kapitala
Zaposleni: 2
Velikost sklada: 16 milijonov mark
Adut: Dr. Matej Penca vodi prvi sklad tveganega kapitala pri nas. Čeprav je podjetje v Sloveniji ustanovilo tuje podjetje, gre dr. Penci največ zaslug za uspešno vlaganje v inovativna perspektivna slovenska podjetja, ki s pomočjo tveganega kapitala dosegajo odlične rezultate. Ni le direktor, temveč predvsem podjetnik, saj je tudi sam partner v skladu.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *