Ko govori mimika

Avtor: Irena Potočar Papež | Objava: 11.04.2014

Ali ste vedeli, da le 7 % vseh informacij, ki jih oddate v okolje z govorom, izhaja iz besed? Nadaljnjih 38 % izhaja iz tona glasu, kar 55 % pa iz neverbalnih značilnosti govora. Besede relativno lahko nadzirate in prilagodite določeni situaciji, nihče pa ne more dolgo popolnoma nadzorovati 93 % informacij, ki izhajajo iz nebesednih prvin govora.


Govorice telesa in obraza ne boste mogli nikoli popolnoma obvladati, saj je velik del izhaja iz nezavednega uma. (Big Stock Photo)

Govorice telesa in obraza ne boste mogli nikoli popolnoma obvladati, saj je velik del izhaja iz nezavednega uma. Kljub vsemu je pomembno, da znate interpretirati nebesedne prvine, ki jih uporablja govorec in razkrivajo resničen pomen besed. Ko boste začeli uporabljati načela dobre prakse nebesednega izražanja, boste deležni še večje naklonjenosti ljudi.  

 

Nebesedna govorica je pomembna. Sporočamo z obleko, zunanjo urejenostjo in higieno. Pa tudi z mimiko (govorico obraza), gestiko (položajem rok, držo) in proksemiko (gibanjem po prostoru). Zato moramo vse te elemente uskladiti. Govorica telesa ne vsebuje besed, temelji na obnašanju posameznika in obsega vsako refleksno in nerefleksno gibanje katerega koli dela telesa, s katerim govorec izraža svoje čustveno stanje.

 

Mimika

 

Mimiko predstavljajo izrazi obraza, s katerimi izražamo svoja čustva, občutke in misli. Obrazne mišice težko nadzorujemo (dvig čela, trzanje očesa, žalosten pogled, navzdol ali navzgor obrnjeni kotički ustnic, privzdignjene obrvi, pomežik ). Nasmeh je ena najstarejših vrst sporočanja in pogosto ključ do uspeha. Če je iskren in nevsiljiv, je zelo pomemben za uspešen javni nastop. Smejimo se z usti in z očmi. Očesni stik vzpostavimo že na začetku in ga skozi cel nastop ustrezno vzdržujmo.

 

Govorica obraza je najpomembnejši element govorice telesa. To je delno pogojeno s kulturo; v skladu z načeli dobre poslovne prakse naj bi sogovornika gledali v obraz in bili posebno pozorni na njegove oči. S pogledom v oči izražate odkritost in samozavest, če pa gledate mimo sogovornika, ste po vsej verjetnosti živčni, zamišljeni ali negotovi. Beganje z očmi daje vtis nemira ali slabe vesti, laganja, negotovosti.

 

Gestika

 

Gestiko sestavljajo gibi rok, nog, ramen in glave. Glavo imejte pokonci. Roke naj ne bodo ves čas ob telesu in pri miru, ampak jih premikajte v skladu z vsebino in pomenom sporočil. Najučinkovitejši so gibi, ki polnijo prostor od pasu do ramen. Komolčni gibi naj ne bodo preveč intenzivni oziroma sunkoviti. Imejte odprte dlani. Stiskanje prstov v pesti, kazanje s prstom, tapkanje po govorniškem pultu, držanje pisala v roki in prižiganje ter ugašanje le-tega - z vsem tem izražate napetost, prestrašenost, nesamozavest.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *