Ko se odpravimo na pot

Avtor: Jernej Horvat | Objava: 14.01.2014

Iskanje priložnosti v tujini je za razvoj podjetij, zlasti v majhnem gospodarstvu, kot je slovensko, nuja. Po kratkem predahu v času veselega decembra se je sezona poslovnih dogodkov in sestankov v tujih krajih hitro vrnila v polnem razmahu. Za udobnejša potovanja in predvsem potovanja, ki se ne bodo končala z astronomskim računom pri mobilni telefoniji, je v nadaljevanju predstavljenih nekaj uporabnih pripomočkov.


Ljubljana Airport: aplikacija vsebinsko ne ponuja veliko, vendar je rezultat slovenskega razvoja.

Mobilni telefon je ahilova peta potovanj v tujino. Že samo nekajminutna uporaba interneta prek tujega operaterja vam lahko vaš mesečni obračun ponese visoko v nebo. Potem so tu še SMS-sporočila domačim in kratki, vendar vseeno zelo dragi klici. Ob koncu meseca se hitro zgodi, da je vaš račun za telefon višji kot pa stroški prenočišča ali letalske karte.

 

V še slabšem primeru ste lahko žrtev nepridipravov, ki vam na hiter način izmaknejo mobilni telefon v trenutku nepazljivosti in s tem pridobijo dostop do vseh shranjenih informacij, kot so kontaktne številke, e-pošta, fotografije in podobno. Rahlo zmedeni pogledi tujca, ki se sprehaja po ulici in ugotavlja pravo pot, se hitro opazijo. Nekateri se še danes, kljub vsej tehnologiji, naokoli sprehajajo z zemljevidom v roki. Kot ranjenec v morju, polnem morskih psov, vsem naokoli sporočajo svoj status turista in na ta način predstavljajo enostavno tarčo.

 

Na srečo obstajajo rešitve, ki vas bodo obvarovale tako pred previsokimi računi kot tudi marsikatero ostalo nevšečnostjo. V nadaljevanju so opisane aplikacije, ki vam bodo v izjemno pomoč pri vašem naslednjem potovanju.

 

Klici prek spleta: skype

 

To je obvezna oprema na slehernem pametnem telefonu. Ena izmed najbolj prepoznavnih storitev opravljanja klicev prek spleta je prisotna na vseh mobilnih platformah ne glede na to, ali uporabljate telefon ali tablico. Vse, kar potrebujete, je dostop do brezplačnega brezžičnega omrežja (wi-fi). Tega ponujajo praktično vse hotelske nastanitve. Na ta način vas celotna komunikacija, ne glede na to ali pošiljate sporočila ali opravljate telefonske klice, ne stane popolnoma nič. V primerjavi z ostalimi ponudniki, ki ponujajo podobne storitve, se vam tudi ni potrebno bati za slabšo kakovost pogovorov. V večini primerov ne bo nobenih nenadnih izpadov pri klicih ali zamujanj, ki so značilni za ostale podobne ponudnike. Marsikdaj je komunikacija prek skypa boljša, kot če bi uporabljali mobilno omrežje. Edina slabost aplikacije je uporabniški vmesnik. Aplikacija, ki se je v prvotni obliki pojavila na klasičnih računalnikih, ni povsem prilagojena za mobilne naprave. Posledično imate iz neznanega razloga kar dva seznama uporabnikov, pri katerem je en namenjen prikazu zgolj tistih, ki so v tem trenutku dosegljivi. Prav tako vas bo pri pritisku na gumb za klic aplikacija vprašala, ali želite klicati prek spleta ali na klasično GSM-številko. Na prvi pogled malenkosti, ki pa postanejo nadležne nevšečnosti ob vsakdanji uporabi. Kljub temu je skype zaradi svoje razširjene uporabe in zadovoljive kakovosti klicev izjemno priporočljiva aplikacija, ki vam bo vsekakor znižala račun za mobilno telefonijo.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *