Mobilizirajte vaše poslovanje

Avtor: Jernej Horvat | Objava: 13.05.2013

Na trgu je danes veliko tehnoloških rešitev, ki podjetjem obljubljajo znižanje stroškov ali poenostavitev poslovanja. Na žalost večina, preden se lahko uporabljajo v polni meri, od podjetnikov in sodelavcev zahteva precej časa ter izobraževanja.


S prihodom pametnih telefonov in predvsem mobilnih aplikacij so se tudi na tem področju zgodile spremembe. Mobilne storitve so, za razliko od raznih zapletenih programov na klasičnih ali prenosnih računalnikih, neprimerljivo enostavnejše za uporabo. V večini primerov se lahko začnejo uporabljati takoj po namestitvi in to brez potrebe po poglobljenem spoznavanju zaposlenih v podjetju.

 

V nadaljevanju so predstavljene štiri mobilne aplikacije. Za večino slovenski podjetniki verjetno še niso slišali, čeprav so vse na voljo na slovenskem trgu. Pri tem sta upoštevana dva dejavnika. Prvi je enostavnost uporabe in možnost hitre integracije v poslovanje podjetja, ne glede na to ali gre za enega samega nosilca dejavnosti ali za podjetje z večjim številom zaposlenih. Drugi je zmožnost uporabe na različnih napravah, saj šele tako lahko govorimo o večji mobilnosti podjetnikov in njihovih sodelavcev.

 

Google Drive in Co.

 

O tako imenovanih storitvah v oblaku se piše vse več in zlasti pri poslovanju podjetij so vedno bolj prisotne. Google Drive je ena izmed njih. Namen aplikacije je nadomestiti klasične programe za ustvarjanje in urejanje dokumentov, ki smo jih vajeni na naših računalnikih. Ključna prednost aplikacije je v tem, da se vse dogaja v oblaku. Ne glede na to, ali se uporablja mobilni telefon, tablični računalnik ali klasični računalnik, ima uporabnik vedno dostop do vseh dokumentov.

 

Na prvi pogled se mogoče ne zdi nič pretresljivega, vendar že nekajdnevna uporaba prikaže resnične prednosti. Prva je vsekakor bolj tekoče delo. V primeru projektnega dela, kjer si skupina posameznikov v podjetju preko e-pošte posreduje razne dokumente, jih dopolnjuje ali popravlja ter ponovno pošilja, pomeni uporaba Google Driva mnogo boljši pregled nad dogajanjem. Vse aktivnosti potekajo neposredno v sami aplikaciji. Tako imajo vsi deležniki dostop na enem mestu in si obenem razbremenijo e-poštni predal.

 

Druga prednost uporabe je sama mobilnost, ki jo ponuja aplikacija. Posamezniku na službenih ali zasebnih potovanjih ni več potrebno s sabo nositi prenosnega računalnika ali dokumentov v obliki papirja, saj lahko vse aktivnosti opravi kar preko mobilnega telefona ali tablice. Pri tem je potrebno poudariti, da večina storitev v oblaku ponuja tudi možnost dostopa brez internetne povezave.

 

Glympse

 

Sestanki s strankami so del vsakdanjika za veliko število podjetnikov. Pri tem lahko nastane več nevšečnosti, med katere prav gotovo spada zamujanje. Ne glede na to, koliko se posameznik trudi, se enostavno zgodi, da zamuja na sestanek pri stranki. Situacija je zelo neprijetna. Vsaka pretečena minuta, ki jo preživi v avtomobilu, povečuje napetost. To vsekakor ni dobra podlaga za uspešen sestanek. Prav tako lahko zamujajo tudi sodelavci na interne sestanke v podjetju. Čakanje na njihov prihod je ravno tako neprijetno, sploh, ker ni znano, kdaj bodo prispeli.

 

Proti temu obstaja rešitev v obliki mobilne aplikacije Glympse. S pomočjo slednje lahko podjetnik stranki pošlje e-pošto s povezavo na splet in izrisom trenutne lokacije. Na ta način prejemniku sporoči, kje se trenutno nahaja, in ocenjeni čas njegovega prihoda. Zamude sicer ne prepreči, jo pa vsekakor olajša. Aplikacija omogoča spremljanje lokacije posameznika v živo, vendar časovno omejeno. Uporabnik namreč predhodno določi, kako dolgo bo aplikaciji dovolil posredovanje informacij o lokaciji. Po poteku časa se oddajanje samodejno ustavi.

 

OfficeTime

 

Mobilna aplikacija je tako enostavna in hkrati tako učinkovita, da njena neuporaba (oziroma neuporaba podobnih aplikacij) že skoraj meji na neodgovornost. V osnovi gre za merjenje časa, ki ga posameznik porabi za določen projekt oziroma delovno nalogo. Vendar so bolj kot porabljeni čas pomembni stranski učinki merjenja.

 

Z vnosom stroška dela na uro lahko podjetnik natančno preuči, koliko časa porabi za določeno poslovno aktivnost, in rezultat primerja z doseženimi prihodki. Na ta način se na koncu meseca hitro razkrije profitabilnost posamezne aktivnosti oziroma stranke podjetja.

 

Koliko prihodkov prinaša določena stranka, je podatek, ki ga pozna vsak podjetnik. Vendar je to zgolj en del enačbe. S pomočjo opisane mobilne storitve se lahko izrazito natančneje ugotovi realna profitabilnost. Na ta način pridobljeni podatki so podjetnikom tudi v pomoč pri odločitvah o cenah posamezne storitve oziroma tudi o tem, ali se določena storitev v prihodnje opusti.

 

Evermeeting

 

Evermeeting je še ena omembe vredna mobilna aplikacija. Služi kot neke vrste zapisnik sestankov. Uporabniku omogoča krajše sestanke in lažji pregled nad dogovorjenimi nadaljnjimi aktivnostmi. Marsikdaj se namreč zgodi, da se ekipa sodelavcev na sestanku vse dogovori, nato pa se sčasoma aktivnosti ne izvedejo tako, kot bi bilo potrebno, oziroma se na njih pozabi. Med vsemi možnostmi, ki jih ponuja aplikacija, je vredno izpostaviti dve. Prva omogoča hitro in enostavno predpripravo. Vsi udeleženci sestanka prejmejo vabilo, agendo in vsa potrebna gradiva v obliki priponk.

 

Ključna uporabna vrednost pa je namenjena obdobju po sestanku. Sleherni udeleženec prejme vse dogovorjene točke in zahtevana opravila po e-pošti oziroma na svoj uporabniški račun v aplikaciji. Prav tako vidi seznam opravkov za vse druge, ki so se udeležili sestanka. Na podlagi tega je mnogo večja verjetnost, da se dogovorjene aktivnosti tudi izpeljejo.

 

Kako začeti

 

Naštete mobilne aplikacije so zgolj ene izmed mnogih, ki podjetnikom ponujajo rešitve za manjše ali večje težave pri vsakodnevnem poslovanju. Njihova glavna prednost je poleg enostavnosti uporabe tudi stroškovni vidik. Vse naštete storitve so v osnovni različici brezplačne. Tako je njihova uporabnost v primerjavi s podobnimi storitvami, ki jih ponujajo individualni ponudniki, še večja.

 

Kljub temu morate biti pozorni na nekaj dejavnikov. Prvi je prisotnost na napravah Android in iOS. Večina aplikacij je na voljo pri omenjenih operacijskih sistemih, za ostale pa to ne velja. Med slednje spadajo na primer Windows Phone, BlackBerry 10 ali še vedno priljubljeni Symbian, ki se uporablja pri starejših napravah.

 

Drugi pomemben kriterij je zmožnost delovanja brez internetne povezave ali mobilnega omrežja. Takšne situacije so sicer zelo redke, zlasti pri mobilnem omrežju, vendar se lahko zgodi, da ostane posameznik brez dostopa do pomembnih dokumentov. Tako morate preveriti ali storitev vsebuje t.i. offline modus, ki vedno omogoča dostop.

 

Za konec

 

V primeru, da se komu zdi napisano preveč zapleteno ali oddaljeno v prihodnosti, je potrebno poudariti, da uporablja aplikacije sleherni lastnik mobilnega telefona. Pošiljanje SMS sporočil, pregledovanje e-pošte ali fotografiranje z mobilnim telefonom namreč ni nič drugega kot uporaba aplikacij. Zato ni razloga, zakaj si določenega dela poslovanja ne bi olajšali z mobilnim telefonom.

 

 


Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *