Na poslovni sestanek pojdite s praznim želodcem

Avtor: Vlado Kadunec | Objava: 11.04.2014

Makedonski poslovneži veljajo za zelo sproščene, gostoljubne, prijetne, tudi vestne in zanesljive partnerje. Znamka »Made in Slovenia« v tej nekdaj naši najjužnejši »bratski republiki« še vedno nekaj velja.


Boban Pijanmanov: »Slovenskim podjetnikom svetujem, da pogumno izkoristijo možnosti, ki jih ponuja makedonska ekonomija oziroma ugodne subvencije njene vlade.«

Živel kralj, ki je enega svojih slug zaradi dobro opravljene naloge želel nagraditi. Ko ga je vprašal, kaj si želi, je sluga pokazal na sonce in tako povedal, da si želi svobodo. Kralj mu je ustregel in sluga si je ustvaril svoj rajski vrt ter ga poimenoval Makedonija, Make-Don-Ija oziroma v prevodu Dom matere boginje. Sonce je za ta narod še danes simbol svobode, imajo ga tudi v svoji zastavi in grbu.

 

Taka je pravljica o naših najbolj južnih nekdanjih sodržavljanih. Resnična zgodba Makedonije pa skozi zgodovino ni prav nič pravljična, čeprav je razvpiti vojskovodja Aleksander Veliki s svojimi osvajalskimi pohodi njeno ime nekoč ponesel daleč v svet. Ozemlje, ki stoji v vratih med zahodom in Bližnjim vzhodom je bilo vedno zanimivo za različne osvajalce iz sosednjih ozemelj in tako na stalnem prepihu različnih interesov in kultur. Dober geopolitični položaj, ki je bil med njenim sobivanjem v jugoslovanski federaciji neopažen, pomeni danes odlično odskočno desko za velik trg v njenem južnem zaledju. Je to spoznala tudi aktualna makedonska vlada, ki se s privlačnimi pogoji za investicije in podjetništvo zadnja leta močno trudi, da bi najrevnejšo od članic nekdanje jugoslovanske republike dvignila med gospodarsko zanimive, napredne in stabilne države?

 

Država z majhnimi davki

 

Del njihove strategije za izboljšanje konkurenčnosti in privabljanje tujih investitorjev je vzpostavljanje stabilnih in učinkovitih birokratskih institucij, ki bi investitorjem omogočile manj formalnosti, zmanjšale upravne stroške in jim prihranile čas. Tuje investitorje želijo privabiti tudi za obnovo opešane transportne in energetske infrastrukture, vse v imenu tega, da bi ustvarili nova delovna mesta in izboljšali življenjske razmere za prebivalce. Nižja stopnja obdavčitve v primerjavi z drugimi državami v regiji in nizki obratovalni stroški so glavni razlog, da se investitorji odločajo za investicije na makedonski trg. Tudi fiksna davčna stopnja za obdavčitev dohodkov v višini 10 % tako za fizične kot pravne osebe v primeru izplačila dividend omogoča investitorjem donosno poslovanje. Davčni sistem z enostavnimi in hitrimi administrativnimi postopki omogoča pregledno in učinkovito poslovanje. Tuji podjetniki lahko v Makedoniji izkoristijo prednosti evropskih predpristopnih sredstev pomoči IPARD za projekte na področju kmetijstva.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *