Najnovejše iz prestolnice mobilne panoge

Avtor: Jernej Horvat | Objava: 11.04.2014

Na letošnjem Mobile World Congressu smo bili priča predstavitvi velikega števila produktov, ki bodo olajšali naše vsakdanje življenje. Prvič pa na mobilnem kongresu v ospredju niso bili zgolj produkti za pametne telefone in tablice, ampak nova hitro razvijajoča se panoga, t. i. internet stvari.


Letos se je v Barceloni zbralo rekordnih 80.000 udeležencev, ki so na tak ali drugačen način povezani z mobilno industrijo.

Barcelona je zaradi svojega podnebja in arhitekture izjemna lokacija za večje dogodke. Mobile World Congress je eden izmed njih. Letos smo bili priča številnim predstavitvam novih modelov pametnih telefonov, ki postajajo vedno bolj zmogljivi, tanjši in opremljeni z novimi funkcijami, kot je čitalnik prstnih odtisov ali vodoodpornost. Kljub temu pa je veliko zanimanja zbudila nova panoga, ki se pojavlja na obzorju, in sicer internet stvari s svojimi številnimi inovacijami na področju pametnih ur, zapestnic in marsikaterih drugih naprav, ki jih uporabljamo v našem vsakdanu. V nadaljevanju je predstavljenih nekaj produktov in dogodkov, ki so poželi največ zanimanja.

 

IBM in Facebook na glavnem odru

 

Osrednja dogodka - poleg predstavitev novih produktov - sta bila intervju z Markom Zuckerbergom (Facebook) in nastop Virginie Rometty (IBM). Prvi je govoril predvsem o prevzemu komunikacijske storitve WhatsApp za 19 milijard dolarjev oziroma slabih 14 milijard evrov. Številne zanima, ali je tak znesek zares upravičen, in na prvi pogled se zdi, da je odgovor pritrdilen. WhatsApp ima že več kot 400 milijonov rednih uporabnikov. Po besedah Zuckerberga je WhatsApp ena izmed redkih aplikacij, ki jo uporabniki uporabljajo tako pogosto kot Facebook. Druga zanimiva točka pogovora je bila organizacija internet.org. Facebook želi s svojimi strateškimi partnerji, med katere spadajo operaterji, proizvajalci pametnih telefonov, politične organizacije in ostali, širiti brezplačni dostop do interneta v državah v razvoju. Danes je s spletom povezana zgolj ena tretjina celotnega svetovnega prebivalstva. Prostora za rast je še veliko, vendar se bosta pred tem morali tako cena infrastrukture kot tudi cena prenosa podatkov bistveno znižati, po ocenah celo na desetino današnjih vrednosti. Konkurenca je huda, saj poleg Facebooka tudi Google izvaja številne aktivnosti, ki so namenjene povezovanju nepovezanih. V prihodnosti bomo tako lahko priča brezplačnemu dostopu do interneta pod nadzorom tehnoloških velikanov, ki bodo na ta način dobili še več informacij o naših interesih in vsakdanjem obnašanju.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *