Največ denarja za zabavne aplikacije

Avtor: Anita Ivačič | Objava: 11.04.2014

Se še znate sami orientirati? Sešteti porabo denarja ali kalorij? Se zabavati na igrišču? Ali ste opravila prepustili vašemu pametnemu telefonu ali tablici? Samo lani so si uporabniki po vsem svetu »pretočili« od 56 do 82 milijard mobilnih in 14 milijard tabličnih aplikacij. Ponudniki aplikacij so zaslužili okoli 25 milijard dolarjev. Preverili smo, ali so med finančno uspešnimi tudi aplikacije slovenskih razvijalcev.


Dokaz priljubljenosti zabavnih aplikacij in iger je tudi tridimenzijsko animirani govoreči maček Talking Tom. Največkrat naloženo in tudi finančno najuspešnejšo domačo aplikacijo je julija 2010 lansirala Ekipa7.

Analitiki predvidevajo rast trga aplikacij. Uporabniki si bodo leta 2017 na svoje pametne telefone in tablice naložili 200 milijard aplikacij. Vrednost trga mobilnih aplikacij pa naj bi se le v nekaj letih potrojila na 63 milijard (2017) oziroma 92 milijard dolarjev (2018). Vendar zaradi poplave aplikacij - samo v dveh največjih spletnih trgovinah Apple App Store in Google Play jih je uporabnikom na voljo preko 800 tisoč, Windows Phone store jih ponuja 145 tisoč in BlackBerry 120 tisoč - rast trga ne pomeni nujno bajnega zaslužka razvijalcev. Nasprotno, polovico zaslužka si razdeli 25 največjih razvijalcev mobilnih iger, med njimi giganti Zynga, Electronic Arts, Disney, Kabam, Rovio, Glu, Gameloft idr., saj so uporabniki največ denarja pripravljeni potrošiti ravno za zabavne aplikacije in igrice.

 

Govoreči prijatelji, zgovorni zaslužki

 

Dokaz priljubljenosti zabavnih aplikacij in iger je tudi tridimenzijsko animirani govoreči maček Talking Tom s prijatelji Angelo, Ginger, psom Benom in drugimi. Največkrat naloženo in tudi finančno najuspešnejšo domačo aplikacijo je julija 2010 lansirala Ekipa7. Podjetje je že istega leta zaslužilo 4,5 milijona evrov čistega dobička. Leto pozneje se je podjetje v 53-odstotni lasti Sama in Ize Login preimenovalo v Out Fit 7 in sedež iz Ljubljane preselilo na Ciper. Danes je Out Fit 7 Limited skorajda globalno podjetje s podružnicami v Londonu, Seulu in v Palo Altu v Silicijevi dolini, kjer se jim je pridružil stari maček Brett Bullington, svetovalec številnih podjetij, ki so se pozneje uspešno iztržila s prodajo največjima - Yahooju in Googlu.

 

Zasebno podjetje svojega dobička ne razkriva. Pri 200 milijonih uporabnikov so zabeležili 14 milijonov evrov dobička (2012). Koliko je podjetje vredno danes, nakazujejo impresivne številke uporabnikov. »3,5 letnega« Talking Toma in druge zabavne mobilne aplikacije podjetja Out Fit 7 so si uporabniki po vsem svetu naložili že preko 1,5 milijardekrat. Mesečno si aplikacijo naloži 230 milijonov novih uporabnikov. Talking Tom govori angleško, arabsko, kitajsko, francosko, nemško, italijansko, japonsko, korejsko, portugalsko, rusko, špansko in turško. Osnovne aplikacije so brezplačne. Podjetje denarni tok ustvarja s prodajo dodatnih funkcij in trženjem oglasnega prostora, v zadnjem času pa tudi s prodajo likov v druge oblike: animirane spletne in televizijske serije - Tom je nastopal v TV seriji Sodobna družina - glasbene spote, slikanice in plišaste igrače.

 

Ko je izgubljanje stvari preteklost

 

Tudi Tadej Jevševar iz zagonskega podjetja Nollie Apps iz Trbovelj meni, da so nam mobilni telefoni in aplikacije precej olajšale vsakodnevna opravila in tudi ponudile več zabave. Sedemčlanska ekipa mladih, podjetniško naravnanih razvojnikov je razvila pametni obesek Chipolo za iskanje stvari. Zamisel zanj je prišla spontano. »Naš sodelavec Domen Plaskan je redno izgubljal ključe, denarnico ali založil svoj telefon, zato smo se odločili, da skupaj razvijemo napravo, ki bo pomagala rešiti zelo razširjeno težavo. Zato je bil naš cilj jasen: Chipolo bo odpravil izgubljanje stvari!« začne direktor podjetja Jevševar.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *