Ne rokuj se na pragu, ker to prinaša nesrečo

Avtor: Vlado Kadunec | Objava: 08.09.2014

Čeprav Poljake zaradi skupne komunistično-socialistične preteklosti neredko jemljemo bolj »na lahko«, se njihov trg z vrsto konstruktivnih ukrepov vlade zelo uspešno razvija. Po načinu dela jih nekateri naši sogovorniki primerjajo kar z Nemci, Slovenci pa smo zaradi skupnih slovanskih korenin pri njih dobro zapisani.


Zgodovina se na Poljskem očitno ponavlja. Že v 16. stoletju je preživljala zlato obdobje, ko ji je vladala ena najmogočnejših evropskih dinastij - Jagiellonov. V tem času se je Poljska bogato razvijala, kar pa v nasprotju z zgodovino mnogo drugih dežel ni bila posledica osvajanj tujih ozemelj, ampak rezultat podjetnosti, živahnega trgovanja z drugimi državami ter pametnega vladanja. 

 

Vse kaže, da se po daljšem obdobju »gospodarskega« zatišja v času komunizma, zlati časi vračajo na Poljsko. V 90-ih so začeli z liberalizacijo gospodarstva, skokovito so se povečale investicije in zasebna potrošnja. Trde reforme, ko je gospodarstvo prehajalo iz socialističnega v odprto tržno gospodarstvo, so terjale precejšnjo socialno ceno. Leta 2004 je postala članica EU in z dostopom do njenih strukturnih skladov je gospodarstvo doživljalo skokovit razcvet vse do začetka svetovne gospodarske krize. A tudi v njenih najhujših letih kot edina država v EU poleg Švedske ni padla v recesijo. Poljska se zanesljivo utrjuje kot gospodarsko nenehno napredujoča država. Zaradi dobre poslovne klime, ugodnih razmer na kreditnem trgu, kjer so značilne nizke in stabilne obrestne mere, ki jih omogoča tudi primerno ukročena inflacija, raste tudi investicijski sektor.

 

Katarina Gradič Režen: »Podjetju, ki se odloči za začetek poslovanja v ekonomski coni, so poleg urejene parcele na voljo tudi davčne in različne druge olajšave.«

Napake se ne odpušča

 

Poljska je zelo zahteven trg, a je za podjetne na njem še vedno veliko priložnosti. Za uspešen prodor je potrebna jasna vizija in dobro načrtovanje strategije. Trg je zasičen s široko svetovno konkurenco, zato ne dopušča ležernosti, napake ne odpušča. Ključnega pomena je vzpostavitev dobrih osebnih odnosov in zaupanja poslovnih partnerjev, je skupna misel naših sogovornikov, ki smo jih povprašali za nasvet pri uveljavljanju na poljskem trgu.

 

»Poljska agencija za informacije in tuje investicije še posebej izpostavlja možnosti naložb v perspektivne sektorje, kot so avtomobilski sektor, letalska, strojna in jeklarska industrija, storitveni centri, razvoj in raziskave, informacijska tehnologija, telekomunikacije, energetika, biotehnologija, elektronika, trg gospodinjskih aparatov, gradnja ladij (plovil) in obnovljivi viri energije. Agencija nudi investitorjem brezplačno pomoč pri iskanju najboljše lokacije za investiranje, partnerjev in dobaviteljev ter podporo v celotnem investicijskem procesu,« nam je povedala Katarina Gradič - Režen iz Veleposlaništva Republike Slovenije v Varšavi.

 

Prijazni do podjetnikov

 

Sogovornica je še razkrila, da se priložnosti na različnih področjih kažejo tudi v regionalnih razvojnih programih, med katerimi je zelo poudarjen program »vzhodna Poljska«. Za realizacijo strategije za to regijo ter posameznih programov bo vlada v naslednjem kratkoročnem obdobju iz mase prejetih sredstev EU namenila dobre 2,1 milijarde evrov in še znatna dodatna sredstva iz regionalnih programov. Program »vzhodna Poljska« ima pet prioritetnih osi: inovacije, podjetništvo, sodobna transportna infrastruktura, nadregionalna železniška infrastruktura in tehnična pomoč.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *