Nova poznanstva, nove priložnosti

Avtor: Anja Žagar | Objava: 09.09.2013

Kar 85 odstotkov osebnega in poslovnega uspeha v življenju prinesejo komunikacijske spretnosti, zato preberite nekaj nasvetov, kako navezati stike z neznanimi ljudmi.


(Big Stock Photo)

Mnogokrat občudujemo ljudi, za katere se zdi, da znajo že po naravi brez težav navezati stike z neznanimi ljudmi. Na poslovnih srečanjih samozavestno kramljajo in so popolnoma sproščeni tudi na prijateljskem druženju. Nekateri se ob tem sprašujejo, le kako jim to uspeva, medtem ko so drugi prepričani, da jim je bila ta lastnost položena v zibelko. V resnici je vse skupaj bolj preprosto, kot se zdi. Različnih načinov spoznavanja novih ljudi se lahko naučimo, izboljšamo ali zgolj izpopolnimo. V raznih literaturah in na izobraževanjih slišimo, kaj moramo narediti, da spoznamo nove ljudi, ne pa tudi kako. Slednje boste spoznali v članku, ki ga berete.

 

Za začetek!

 

Dejstvo je, da uspešno navezovanje stikov z neznanimi ljudmi zahteva nekaj malega poznavanja psihologije človeka. Poznamo tri ključne dejavnike človekovega značaja, ki se kažejo pri medsebojni komunikaciji. Prvi je, da se želimo med ljudmi ali ob sogovorniku počutiti sprejete. Želimo si, da bi nas drugi cenili ter opazili naše dosežke. Nasvet: Bolj pomemben, ko se bo ob vas počutil vaš sogovornik, bolj pozitivno se bo odzval na vas.

 

Drugi dejavnik je, da se ljudem zdijo pomembne predvsem stvari, ki se dogajajo okoli njih. Pomembno je, da vsebino pogovora vodite na način, da se zanimate za sogovornikov položaj, njegovo mnenje, njegova čustva in potrebe, navsezadnje boste naredili vtis, če ga boste povprašali po njegovih prijateljih, družini ali hobijih. Pri tem ne bodite preveč neposredni ali vsiljivi, kajti vaš novi sogovornik lahko kaj hitro misli, da ga zaslišujete. Nasvet: Ob prvem srečanju neznane osebe se namesto na sebe raje osredotočite na spoznavanje sogovornika. Kdo je, od kod prihaja, kako to, da se je udeležil dogodka, s čim se ukvarja ... 

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *