Papirček je glavni, besede odnese veter

Avtor: Petra Mauer | Objava: 10.06.2013

Peru z letošnjim letom za Slovenijo postaja še atraktivnejši, saj se je s 1. marcem začel uporabljati nov trgovinski sporazum med EU in Perujem, ki dodatno odpira trge, javne razpise, stabilizira poslovno okolje, pravno varnost in z odpravo uvoznih tarif na obeh straneh niža stroške v letni višini približno 500 milijonov evrov.


Peter Ilgo: »Priložnosti so zagotovo premalo izkoriščene, še posebej, če imamo v vidu relativno visoko gospodarsko rast zadnjih nekaj let in odprtost trga.«

Peru velja za državo z eno najhitreje rastočih gospodarstev na svetu. Lani se je s 6,3 % gospodarske rasti odrezal bistveno bolje kot ostale južnoameriške države, hkrati gre za državo z najnižjo inflacijo v Južni Ameriki (2,5 %, ki še naprej pada). Stabilna in odgovorna gospodarska politika zadnjih let mu je pridobila zaupanje investitorjev, zasebne investicije so samo lani zrasle za 13,6 % in so ena najpomembnejših gonilnih sil gospodarstva. Strateška pozicija ob Pacifiku mu omogoča vpetost v trenutno najaktivnejše trgovinske tokove, vse več je sklenjenih tudi prostotrgovinskih sporazumov.

 

Perujska zakonodaja je dorečena in dobro pokriva vse pore življenja. Kar se tiče blagovne menjave in investicij, velja Peru za odprto gospodarstvo. Ima tudi podpisan dogovor o gospodarskem sodelovanju z EU in tudi Slovenija vse bolj posega na ta precej oddaljen trg. »Slovensko sodelovanje s Perujem je sicer v porastu, a še vedno obstaja mnogo prostora za razvoj. To velja tako za blagovno menjavo, turizem, znanstveno, tehnično, kulturno, športno sodelovanje in še bi lahko naštevali. Prav tako je skoraj neizkoriščeno področje slovenske turistične ponudbe ter izvoza nišnih visoko tehnoloških izdelkov in informacijske tehnologije. Verjetno bi se dalo izvoziti še kak naš tradicionalen izdelek, a največjo oviro predstavlja španščina oziroma oddaljenost,« razloži častni konzul Peruja v Sloveniji Peter Ilgo ter opozarja na mnogo možnosti, ki se Slovencem ponujajo na tem tujem trgu.

 

»Seveda pa ne gre čez noč. Treba si je trg ogledati, poiskati pravega partnerja in potem zadeve stečejo. To na začetku nekaj stane, ampak lahko na koncu iz ideje nastane soliden posel. Moto bi bil lahko vztrajnost in nekaj previdnosti, prav tako znanje španščine. Plačilna nedisciplina se včasih dogaja, zato je dobro imeti kontrolo nad prometom oziroma poslom in ukrepati takoj, ko plačila krenejo izven dogovorjenih limitov. Običajno se da vedno najti rešitev. Da se izognemo tovrstnim težavam, je torej ključna dobra izbira partnerja.« Čeprav častni konzulat deluje šele približno eno leto, letos že pripravljajo skupaj z ministrstvom za zunanje zadeve prvo večjo poslovno promocijo Peruja v Sloveniji. »Priložnosti so zagotovo premalo izkoriščene, še posebej, če imamo v vidu relativno visoko gospodarsko rast zadnjih nekaj let in odprtost trga. Priložnosti vidim tako za visokotehnološke nišne produkte, področje informacijske tehnologije (programska in strojna oprema), generična zdravila, orodjarstvo in orodje, belo tehniko, elektrokomponente in naprave, avtomobilske dele in sklope, steklarske, papirne in gumarske izdelke, tesnila in bruse in še in še.«

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *